Milyen szervezett „egészségfelmérésre” érdemes elmenni emlődaganatos betegként?

Fotó: Depositphotos - Shebeko

Az emlődaganatos betegek orvosi kontrollja a szakrendelőkben, kórházakban, klinikákon zajlik, ám gyakori, hogy ettől függetlenül telefonon vagy levélben különféle egészségfelmérést ígérő rendezvényekre invitálják a betegeket.

Gyakran termékbemutatókat álcáznak azzal, hogy „egészségnapra”, „egészségügyi szűrővizsgálatra”, „teljes körű egészségmegőrző programra”, „ingyenes állapotfelmérésre” hívják meg az érdeklődőket. Ezeket az invitálásokat nem szabad összetéveszteni a daganatszűrésre szóló hivatalos meghívásokkal (mammográfia, méhnyakszűrés, anyajegyszűrés, háziorvos által koordinált vastagbélszűrés).

Bevált módszer, hogy az „egészségfelmérés” keretében egy – a helyszínen feldicsért, nagyon tudományosnak tűnő – eszközzel, műszerrel végeznek valamilyen mérést, amelyből rögtön „megállapítják”, hogy melyik szerv nem működik megfelelően, vagy milyen hiányt kell haladéktalanul pótolni. Természetesen a megoldást is rögtön kínálják: sok tízezer, több százezer forint értékben a helyszínen „kedvezményesen” („csak ott és csak akkor”) beszerezhető készítményeket vagy eszközöket próbálnak eladni a résztvevőknek. Állításuk szerint a terméktől javulhat az illető egészségi állapota, csökkenhet a betegség kockázata, nőhet a gyógyulás esélye – igyekeznek úgy fogalmazni, hogy az jogilag ne legyen számon kérhető. Maguk a termékek lehetnek vitaminok, étrend-kiegészítők, „mágnesterápiás” vagy „méregtelenítő” eszközök, különféle otthon használatos vagy a testre/karra/lábra csatolható „műszerek”, de az ajánlat szólhat „egészségmegőrzést szolgáló” matracról, ágyneműről, edénykészletről, víztisztítóról, masszázsfotelről, hősugárzóról, légkondicionálóról – gyakorlatilag bármiről.

Egy daganatos betegség árnyékában minden egészségjavulásra utaló kijelentésre különösen fogékony az, aki önmaga vagy családtagja révén érintett. A reménykereséssel, a gyógyulni akarással élnek vissza csalárd módon a kétes értékű és hasznosságú termékeiket „állapotfelmérést” követően, egészségjavulást ígérve, többszörös áron, jól felépített pszichológiai módszerekkel eladó kereskedők.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top