Milyen tumormarkerek utalhatnak emlődaganatra?

CA 15-3 (cancer antigén): az emlődaganatok egy része által termelt tumormarker. Mivel nem minden emlődaganat emeli meg a szintjét, ezért csak azokban az esetekben lehet kórjelző, amikor bebizonyosodik, hogy az adott daganat együtt jár a CA 15-3 emelkedett értékével. Az emlőrákos betegek 20-30 százalékánál még előrehaladott stádiumban sem emelkedik meg a CA 15-3 értéke. A CA 15-3 arra alkalmas, hogy szintjének csökkenő vagy növekvő tendenciájából következtessenek az onkológiai terápia eredményességére vagy a kontrollvizsgálatok során az emelkedő érték felkeltse az áttétképződés gyanúját, emiatt alaposabb kivizsgálásba kezdjenek. A CA 15-3 értéket más betegségek is megemelhetik, nemcsak az emlőrák.

CA 27.29 (cancer antigén): azonos gén termeli, mint a CA 15-3 tumormarkert, gyakorlatilag értéke együtt változik azzal.

CEA (carcinoembrionalis antigén): ez egy fehérje, amelyet a fiatal, gyorsan szaporodó sejtek, elsősorban az embrionális és tumorsejtek termelnek. Az egészséges felnőtt emberek vérében általában nem lehet kimutatni a CEA-t, jelenléte valamilyen gyorsan szaporodó sejtcsoport, daganat jelenlétére utal. Általában más tumormarkerrel kombinációban vizsgálják, értékét több tumortípus is megemelheti. A hasnyálmirigyrákok döntő többségében, a tüdőrákok, a májdaganatok, a vastag- és végbélrákok kétharmadában, az emlődaganatok és a méhnyaktumorok mintegy felében növekszik meg a szintje, ám dohányosoknál, idült gyulladásban vagy májbetegségben szenvedőknél is megemelkedhet. A terápia megkezdésekor mért érték adja a kiindulási értéket, ahhoz viszonyítják a meghatározott időközönként elvégzett vizsgálatok eredményeit.

HCG (human chorion gonadotropin): várandós nőkben az emelkedése több tízezerszeres is lehet, ami egészséges jelenség, ám férfiakban és nem terhes nőkben a HCG daganatos folyamatot jelezhet. Egyes emlőtumorok mellett hererák, petefészekrák, hasnyálmirigyrák is megnövelheti az értékét.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top