Milyen tünetei lehetnek a tüdőáttéteknek?

Az emlőből a nyirokkeringéssel vagy a véráramlással a tüdőbe kerülő másodlagos daganatos góc(ok) általában nem okoz(nak) tüneteket, legalábbis kezdetben.

Elhelyezkedésétől függően lehetséges, hogy még egy több centiméter átmérőjű tüdődaganat sem okoz semmilyen panaszt. Gyakran csak a kontroll képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, CT) jelzik elsőként azt, hogy áttét (metasztázis) jelent meg a tüdőben.

A tüdőáttét által kiváltott panaszok attól függnek, mennyire érintett a légzőszerv: egyetlen (soliter) daganatos góc vagy többszörös (multiplex) áttét van jelen, illetve a rosszindulatú elváltozások a tüdő melyik részében alakultak ki. A tüneteket okozó tüdődaganatok által kiváltott leggyakoribb panaszok közé a köhögés, a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom tartozik, ritkán előfordulhat vérköpés, rekedtség vagy nyelési nehézség is.

A tüdőáttétek a speciálisan a légzéshez kapcsolódó tüneteken túl – a daganatok által termelt különféle anyagok révén – kiválthatnak vagy felerősíthetnek a daganatos betegségre egyébként jellemző olyan általános panaszokat, mint a fogyás, a fáradékonyság, az erőtlenség, a levertség.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top