Mire kell ügyelni vitaminok, étrend-kiegészítők választásakor?

A kiegyensúlyozott, vegyes étrend a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat általában tartalmazza. A mesterséges (szintetikus) vitaminoknál mindig előnyösebb, ha természetes úton, a növényekből kapja meg a szervezet a szükséges vitaminokat. Ha a táplálkozás egysíkúvá vagy nehezítetté válik, szükség lehet vitaminpótlásra. Tévhit ugyanakkor, hogy a minél magasabb vitaminbevitel csak előnyökkel járhat!

Gyógyult betegeknél általános betegségmegelőzésként hasznos lehet a napi ajánlott mennyiségnek megfelelő C-vitamin. Hasznos és ártatlan vitaminnak tűnik, ám daganatellenes kezelések alatt a C-vitamin szedését is egyeztetni kell a kezelőorvossal, hogy az antioxidánsként működő vitamin nem hat-e ellenében az aktuálisan alkalmazott daganatellenes kezelésnek. Tévhit, hogy az óriás dózisú C-vitaminnal gyógyítani lehet a rákot (erre az Alternatív fejezetben önálló válaszban is kitérünk), sőt nem megfelelő vesefunkciós értékek esetén kifejezetten árthat a C-vitamin a vesének.

A D-vitaminpótlás szükségessége számos betegségnél felmerül, miután a magyar lakosságban általánosnak mondható a D-vitaminhiányos állapot. Csontáttétek esetén az alkalmazott biszfoszfonát kezelések mellé kifejezetten előírás a nagy dózisú D-vitamin és a kalcium adagolása.

Évek óta felfokozott érdeklődés kíséri a laikusok és az orvosok részéről is azt a kérdést, hogy a D-vitaminnak van-e szerepe a különféle rákos betegségek, köztük az emlőrák megelőzésében, a kiújulási, a halálozás kockázat csökkentésében. Vannak arra utaló, a lakosság egy-egy körére vonatkozó statisztikai tanulmányokkal alátámasztott megfigyelések, hogy a vér magasabb D-vitamin szintje mellett ritkább az emlőrákos megbetegedések előfordulása, illetve javulnak az emlőrákos betegség kilátásai, csökken a halálos kimenetel kockázata. Más vizsgálatok szerint a D-vitamin ilyen védő szerepe erősebb a premenopauzás (még menstruáló), mint a posztmenopauzás (már nem menstruáló) betegcsoportban. Ugyanakkor még nem áll rendelkezésre elég bizonyító erejű tudományos adat ahhoz, hogy a D-vitamin pótlását biztosan hatékony és jelentős ártalmat nem okozó módszernek lehessen tekinteni a rák megelőzésében és a kiújulási kockázat csökkentésében, ezért a nagy nemzetközi irányelvek még nem tartalmazzák javaslatként a D-vitamin ilyen célú rendszeres szedését.

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban alaptétel: amely terméket nem törzskönyvezték gyógyszerként, annak nem tulajdonítható semmilyen betegséget gyógyító, a daganatos betegség kórlefolyását lassítani képes hatás. A bárki által orvosi recept nélkül megvásárolható vitaminoknak vagy étrend-kiegészítőknek (e csoportba tartoznak általában a teák, gyógygombák, antioxidánsok, stb.) sincs bizonyított daganatellenes hatásuk. E termékek például hiányállapotok, egysíkú vagy nehezített táplálkozás esetén nyújthatnak segítséget. Speciális étrend-kiegészítőket (omega-3 zsírsavak, L-karnitin, E-vitamin) például a daganattal és a kezelésekkel összefüggő kóros fogyás ellensúlyozására javasolhatnak, ezekre a Mellékhatások fejezetben térünk ki részletesen. Az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak egyes emlődaganat-ellenes kezelések mellékhatásaként fellépő ízületi fájdalmak enyhítésében is lehet szerepük.

Nem szabad ismeretlen vagy bizonytalan összetevőket tartalmazó, nem garantált minőségű termékeket vásárolni. Nem tanácsos hosszú távon olyan étrend-kiegészítőket sem fogyasztani, amelyekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi értéket. Az étrend-kiegészítők akár jelentős élettani hatást is kifejthetnek (olykor gyógyszer-hatóanyagokat is kimutattak egyes természetes hatóanyagként árult termékekben), ezek befolyásolhatják a daganat és a daganatellenes kezelések miatt egyébként is megbolygatott anyagcsere-folyamatokat, keresztreakcióba léphetnek a gyógyszerekkel is, lehet akár májkárosító hatásuk, ezért csak a kezelőorvos tudtával szabad bármit is beszedni. Tévhit, hogy ami természetes eredetű, az biztosan ártalmatlan! Étrend-kiegészítőt vagy vitamint nem szabad ismerősök (különösen nem az eladásban érdekelt termékügynökök!) ajánlása vagy hirdetések alapján választani!

Befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását a stresszoldóként alkalmazott orbáncfű, a májvédőként ismert máriatövis, a macskakarom, de a grapefruit is, a fűszernövények közül az oregáno. Műtét előtt vagy véralvadásgátlóval együtt nem javasolják nagy mennyiségben gyömbér, fokhagyma, ginkgo fogyasztását. Ez nem a hétköznapi fűszerezésben használatos mennyiségekre vonatkozik, hanem az adott alapanyag nagy mennyiségű (például napi kapszulában szedett) adagolására.

A kezelőorvossal vagy dietetikussal átbeszélve szabad dönteni arról, van-e szükség bármilyen kiegészítő termékre, s tisztázni kell azt is, hogy attól reálisan milyen hatás várható.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top