Mit jelent a henger biopszia (core-biopszia), hogyan zajlik, mikor van rá szükség emlődaganatoknál?

A core-biopszia a citológiai mintavétellel szemben nem sejtmintavétel, hanem egy kis méretű, 2 mm átmérőjű, 10-12 mm hosszú szövethengert távolítanak el patológiai vizsgálat céljából.

A beteg részéről nincs szükség előkészületre. A mintavétel előtt helyi érzéstelenítést alkalmaznak, majd egy apró metszést ejtenek a bőrön, ezen keresztül vezetik be a mintavételi tűt, amihez egy rugós „pisztoly” csatlakozik, amelynek csattanása jelzi a mintavételt. Egyszerre több mintát is vehetnek. A metszést nem varrják össze, arra nyomókötés kerül, komplikációmentes esetekben nyom nélkül begyógyulhat. A tapasztalatok szerint a beavatkozás után olykor előfordulhat véraláfutás, a beavatkozás helye be is keményedhet, átmenetileg érzékenyebbé válhat, olykor szükség lehet egy-két napig fájdalomcsillapítóra, indokolt lehet jegelés. Speciális hengerbiopszia a vákuum-asszisztált biopszia (VAB, mammotome), ehhez némileg nagyobb átmérőjű mintavételi tűt használnak, a megvizsgálható minta is nagyobb.

A hengerbiopszia eredménye lehet:
– B1: normális emlőszövet vagy értékelhetetlen minta
– B2: jóindulatú (benignus) emlőszövet
– B3: bizonytalan rosszindulatúsággal (malignitási potenciállal) bíró elváltozás
– B4: rosszindulatúságra (malignitásra) gyanús elváltozás
– B5: rosszindulatú, malignus emlőszövet
A B5 kategórián belül a B5a a még nem terjedő rákot (in situ carcinoma), a B5b a környezetébe terjedő (invazív) emlődaganatot jelöli. B5c jelzés esetén a patológus szerint a mintából nem dönthető el, hogy in situ vagy invazív-e a daganat. A B5d kódot az egyéb rosszindulatú folyamat jelzésére használják.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top