Mit jelent a regresszió vagy remisszió és a progresszió a vastagbéldaganat esetében?

A regresszió (remisszió) a daganatos folyamat visszafejlődését, a progresszió a betegség előrehaladását, rosszabbodását jelenti.

Progresszióról (progressio) akkor beszélünk, ha addig nem látott új daganatos góc tűnik fel a képalkotó leleteken, mert vagy helyi kiújulás vagy távoli áttét gyanúja vetődik fel. Akkor is progresszió a diagnózis, ha a már korábban is látott daganatos góc(ok) méretében és/vagy számában növekedés történik. A progresszió lehet enyhe fokú és határozott is.

Teljes regresszióról (regressio) vagy komplett remisszióról (remissio) akkor beszélünk, ha a korábban látott daganatos gócok teljesen eltűntek, nem kimutathatók. Részleges (parciális) a regresszió/remisszió, ha a korábban látott, kimutatott daganatos góc vagy gócok továbbra is jelen vannak, de azok száma és/vagy mérete csökkent.

Előfordul, hogy a progresszió vagy a regresszió orvosi megállapítása, tehát az állapotváltozás nem jár a beteg számára azonnal érezhető változással, mivel egy néhány milliméteres daganatcsökkenés vagy növekedés, esetleg egy-egy góc feltűnése vagy eltűnése még a klinikai állapoton nem változtat érdemben. A tendenciák követésének – az egymást követő kontroll vizsgálatok eredményei összehasonlításának – viszont fontos jelentősége van annak eldöntésében, szükséges-e újabb onkológiai kezelést indítani vagy az aktuálisan alkalmazott kezelésen indokolt-e módosítani.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top