Mit jelent, mit befolyásol az emlődaganat HER2 státusza?

Az emlőrákos betegek 15-20 százalékánál mutatható ki HER2-pozitív emlőrák, ami egy jól körülhatárolható, különálló csoportja a mellráknak.

Ezeknél a betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptorfehérje található a daganatsejtek felszínén. A HER2 a humán epidermális (hám eredetű) növekedési faktor receptor 2-es típusa. A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban is, viszont túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását és fenntartását. A HER2-státusz csak egy a ma már ismert és fontos rizikófaktorok közül, melyek nagymértékben befolyásolhatják az emlőrák prognózisát. Azt, hogy adott esetben mennyire agresszív a rákos folyamat, befolyásolhatja még az egyéb rizikófaktorok megléte, a páciens általános állapota is.

A HER2-nek tehát fontos szerepe van a sejt növekedésének és fejlődésének szabályozásában. Egy normális sejt magjában két darab HER2-gén található, ezek hatására megfelelő mennyiségű HER2-fehérje termelődik a sejtek felszínén. Ha a HER2-génből túl sok van, s emiatt a sejtek felszínén is jóval több HER2-fehérje jelenik meg, ennek hatására a sejt gyorsabban nő és osztódik, és ez vezethet el a rákos sejtburjánzáshoz. Szervezetünk nagyon sok epidermális (hám eredetű) sejtjében megtalálható a HER2, ilyenek a bőrsejtek és a mirigysejtek is, az emlő tejtermelésért és elvezetésért felelős szerkezetének sejtjei is ilyen eredetűek.

A HER2-pozitív daganatok kilátásai korábban rosszabbak voltak, mert nagyobb volt a rizikója a kiújulásnak, az áttétképződésnek. A HER2-pozitív betegek életkilátásait viszont döntően megváltoztatta az, amikor kifejlesztették a kimondottan HER2-gátló onkológiai terápiákat, amelyekből ma már többféle – infúziók és injekció – is elérhető az emlődaganatos betegek számára. A HER2 státusz tehát előre jelezheti, hogy az emlőráknak milyen lesz az időbeli lefolyása, a beteg hogyan fog reagálni bizonyos kezelésekre, a betegnél indokolt lehet-e a HER2-receptor ellen irányuló, célzott biológiai kezelés.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top