Mit taníthatnak a daganatos betegeknek a pszichológiai tréningeken?

Több olyan pszichológiai módszer létezik, amely kifejezetten a daganatos betegek számára segíthet kiutat találni a lelki krízishelyzetből.

A Simonton-módszer egy komplex pszichológiai rehabilitációs program. Olyan módszereket és relaxációs technikákat tanítanak, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a szorongás, a halálfélelem, segítségével sikerülhet úgy megtanulni együtt élni a betegség tudatával, hogy az ne legyen nyomasztó a mindennapokban. A módszer abból indul ki, hogy ha a negatív érzelmek és stresszhatások képesek hozzájárulni egy betegség kialakulásához, akkor a pozitív érzelmek az állapotjavulásban is szerepet játszhatnak. A Simonton-csoport a betegek képzeletére épít: megnyugtató relaxáció közben az érzelmekhez, félelmekhez képeket társítanak, ezáltal segítenek megfogalmazni, feldolgozni, kezelni azokat.

A múlton való rágódás vagy a jövőtől való félelem helyett a jelen tudatos megélésében igyekszik segíteni egy másik népszerű módszer. A gyakran MBCR-terápiának (Mindfulness Based Cancer Recovery) nevezett program ugyancsak egy átfogó pszichológiai rendszer. A foglalkozásokon a betegek meditációs gyakorlatokat végeznek, légzéstechnikát tanulnak, a jóga egyes elemeit sajátítják el. Tudatosítják magukban a gondolatok és érzelmek, a test és a lélek közötti kapcsolatokat. Egy olyan szemléletet adnak át a tréningen, amely segítségével a beteg csökkentheti a szorongását, az őrlődés helyett friss szemmel tudja nézni és kezelni belső és külső konfliktusait, megélni a jelen pillanatait.

A mindennapos stresszkezelési készségeket fejleszti a Williams Életkészség tréning. Olyan módszereket tanulnak meg a betegek, amelyekkel a másik emberre is tekintettel, de mégis hatékonyan tudják képviselni saját érdekeiket (az egészségügyben éppúgy mint családi, baráti, munkahelyi kapcsolataikban). A kommunikáció javítása jobbá teheti az orvos-beteg viszonyt, a magánéleti konfliktusok kezeléséhez is hozzájárulhat.

A fentieken túl más csoportokba is be lehet kapcsolódni, a pszichológusok személyre szabottan tudnak javaslatot tenni arra, mi lehet a leghasznosabb egy beteg vagy családtag számára. Egyre több kórházban, onkológián vagy civil szervezetnél érhetők el olyan pszichológiai tréningek, amelyeket daganatos betegek kezelésében tapasztalt szakemberek vezetnek, érdemes ezekről tájékozódni és bekapcsolódni. A művészetterápia, a zeneterápia, a szakértő pszichológus által végzett hipnózis ugyancsak nagyon sokat segíthet abban, hogy élhetőbbé váljanak a mindennapok.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top