Mit tehet a beteg az emlődaganat vagy az áttétek kiéheztetéséért?

diéta

Számos internetes oldalon találkozni azzal a javaslattal, miszerint ki kell éheztetni a ráksejteket. Legtöbbször a cukor mellőzését javasolják, de találhatók olyan lajstromok is, amelyek szerint a cukor mellett a tejet, a húsokat, a kávét, a teát, a csokoládét, sőt a csapvizet is száműzni kellene a betegek étrendjéből. Sok esetben e cikkek olyan oldalakon olvashatók, ahol egyúttal étrend-kiegészítők, vitaminok, palackozott vizek megvásárlására buzdítanak.

Valójában nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra, hogy a ráksejtek osztódása, terjedése közvetlenül befolyásolható lenne az étrenddel. A betegség, a daganatellenes kezelések és azok mellékhatásai egyébként is sok beteget legyengítenek, az így kialakuló kóros fogyást nem szabad még egy megvonáson alapuló diétával is tetézni. A ráksejtek anyagcseréje gyorsabb a normál sejtek anyagcseréjénél, ezért ha egy beteg éhezik, nem a tumor fog sorvadni, hanem a szervezete. A kritikus mértékű legyengülés pedig rontja az életminőséget, növeli a mellékhatások és szövődmények kockázatát, gátja lehet a daganatellenes kezelések folytatásának is.

Miként az egészséges, úgy a beteg szervezetnek is minden tápanyagra szüksége van, ez az emlődaganattal szembesült betegekre is igaz. Való igaz, hogy a cukros ételek és italok, szénhidrátok helyett a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok előtérbe kerülése ajánlott, de szélsőséges diétákra nincs szükség. Műtétet követően például fehérjedús étrend javasolt az izmok erejének megőrzése, a gyorsabb felépülés érdekében. Olyan kiegyensúlyozott, könnyű, vegyes étrend ajánlható, amelyben a beteg örömét is leli, amitől erősödik és nem gyengül.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top