Molekuláris diagnosztika: itt minden kérdésére választ kap!

Fotó: Depositphotos

A daganatsejtek molekuláris diagnosztikai vizsgálatáról és a célzott onkológiai kezelésekről tart előadást a Gyógyulj Velünk Egyesület 2015. szeptember 24-i betegtalálkozóján dr. Ruzsa Ágnes, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke, a most a témában a civil szervezet által kiadott ingyenes betegtájékoztató kiadvány szerzője.

GYVE_molekulás_cimoldal_k– Amint kiadványunkból kiderül, nem elég azt ismerni, hol van a dagaganat, mekkora és milyen alakú, azt sem elegendő ma már tudni, hogy milyen szövetekből áll: sok esetben a konkrét ráksejteket is indokolt megvizsgálni annak érdekében, hogy a sejtek megismert tulajdonságai alapján ki lehessen választani azokat a gyógyszereket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel lehetnek hatékonyak az adott daganat ellen. Ez az oka, hogy még régen csak néhány sorból állt egy szövettani lelet, ma már akár több oldalas is lehet egy-egy daganatszövet patológiai leírása. A molekuláris diagnosztikára akkor van szükség, ha annak eredménye befolyásolhatja a gyógyszerválasztást. A tumorok molekuláris patológiai vizsgálata térképet ad a kezelőorvosok kezébe, hogy a célzott terápiás gyógyszerek közül az adott betegnél melyiket lehet érdemes alkalmazni, s melyiktől nem várható hatás, ezért felesleges azzal terhelni a szervezetet – indokolja dr. Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke az ingyenes betegtalálkozó kiadvány kiadását.

A szerzőként dr. Ruzsa Ágnes onkológus főorvos, szerkesztőként B. Papp László egészségügyi szakújságíró által jegyzett kiadvány bemutatójára, s a téma részletes megbeszélésére, a kérdések megválaszolására nyílik lehetőség a következő egyesületi napon.

Dr. Ruzsa Ágnes

Dr. Ruzsa Ágnes

Időpont: 2015. szeptember 24., csütörtök 14 óra 30 perc
Helyszín: Tűzmadár Ház – Egyesített Szent István és Szent László Kórház 1. pavilon
1095 Budapest, Albert Flórián út 5-7. (a Nagyvárad téri metrómegállótól néhány perc séta)

A rendezvény mindenki számára nyitott, regisztrálni sem kell a részvételhez. Akik regisztrált tagjai a Gyógyulj Velünk Egyesületnek, s nem Budapesten laknak, azok a civil szervezettől visszaigényelhetik az útiköltséget. A vasúti vagy távolsági autóbusz-jegyről a  Gyógyulj Velünk Egyesület 1114 Budapest, Ulászló u. 42. adószám: 18296659-1-43 címre kérhető áfás számla, a gépkocsi költségének elszámolásához utazási rendelvény szükséges, ezzel kapcsolatban a titkársággal kell egyeztetni (06-30) 922-7797.

A rendezvényen lehetőség lesz új tagok számára is a belépésre, ám a részvétel önmagában semmilyen kötelezettséggel nem jár.

A Gyógyulj Velünk Egyesület weboldala ITT ÉRHETŐ EL, a civil szervezet Facebook oldalát, s friss híreit ITT ÉRHETI EL.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top