Nem veszélyes műtéttel „megbolygatni” egy emlődaganatot?

Illusztráció: Pixabay.com

Az emlődaganatok gyógyításának kulcsa a daganatsebészet: akkor van a legnagyobb esély a teljes és végleges gyógyulásra, ha a tumort maradéktalanul sikerül eltávolítani a szervezetből.

A tumormentesség tartósságához a kiújulási kockázatok csökkentésével hozzájárulhat az onkológiai kezelés és a sugárkezelés is, de a döntő lépés a daganat műtéti eltávolítása. Egy emlősebészi beavatkozásnak vannak kockázatai, ezek mértéke a beteg és a betegség számtalan jellemzőjétől függ. A kockázatokon túl pedig ott vannak a következmények: az emlő részbeni vagy teljes elvesztése annak minden fizikai és lelki gyötrelmével együtt. Az viszont biztosan tudható, hogy a műtétben rejlő rizikónál sokszorta nagyobb a kezeletlen emlődaganatok kockázata. Orvosi kezelés nélkül a rosszindulatú emlőrák előbb-utóbb biztosan szétterjed a szervezetben és végzetes szövődményeket okoz.

Előfordul, hogy a betegek attól tartanak, hogy mint fogalmaznak „műtét közben levegőt kap a daganat”, emiatt pedig a betegség agresszívebbé válik. Ez a feltevés évek óta kering az interneten, visszaköszön az orvosi kérdések között is, holott semmilyen szakmai vagy tudományos alapja nincs. Egy daganat nem lélegzik önállóan, a tumorhoz éppúgy a vér szállítja a tápanyagot, a tüdőből pedig az oxigént, mint minden más egészséges szövethez a szervezetben, a sebészi feltárásnak ehhez semmi köze. A műtét közben a sebész mindig törekszik arra, hogy a tumorszövet ne sérüljön, hogy a helyi daganatszóródás kockázata minimális szinten maradjon. Műtét nélkül viszont a daganatszóródás biztosan bekövetkezik.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top