Onkológia és kardiológia: a rákbetegek szívére vigyáznak

A Magyar Onko-kardiológiai Munkacsoport küldetése, hogy felhívja a figyelmet a daganatellenes terápiák lehetséges szív- és érrendszeri mellékhatásaira, valamint segítséget nyújtson ezek megelőzésében és leküzdésében, tovább javítva a daganatellenes kezelések eredményességét és a betegek életkilátásait. További cél, hogy lehetőséget biztosítsanak a daganatos betegellátás kardiológiai vonatkozásainak megtárgyalására, javítsák a jelenlegi betegutakat, valamint felületet biztosítsanak az onko-kardiológiával kapcsolatos tudományos eredmények bemutatására, ösztönözve ezzel a jövőbeli kutatási törekvéseket.

dr. Czuriga Dániel

dr. Czuriga Dániel

Hivatalosan 2018-ban alakult meg a Magyar Onko-kardiológiai Munkacsoport (MOM), de már 2016-tól zajlott az onkológusok, sugárterápiás szakemberek és kardiológusok új szakmai szervezetének előkészítése. A szakmák együttműködését megjelenítendő, az Onko-kardiológiai Munkacsoportnak elnök és társelnök megosztásban mindig két vezetője van a két szakterületről. A kardiológiát elnökként jelenleg dr. Pozsonyi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika adjunktusa, az onkológiát társelnökként dr. Rubovszky Gábor, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa képviseli.

– Ez egy nagyon intenzíven kutatott szakterület: az elmúlt öt-hat év során sorra jelentek meg a klinikai tapasztalatokat összegző nemzetközi ajánlások a betegek optimális onkokardiológiai követéséről. Újabb mérföldkő, hogy várakozásunk szerint 2022-ben megjelenik az Európai Kardiológiai Társaság aktuális onkokardiológiai irányelveit összefoglaló publikáció, ami fontos vezérfonal lesz a kórházi gyakorlat számára – fogalmazott dr. Czuriga Dániel, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetének adjunktusa.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top