Végbélpolipból hashártyadaganat

Azt szeretnénk megtudni, hogy mi tévők legyünk? Édesanyámat kórházba vittük, mivel nagyon feszes lett a hasa. Vizsgálatok során megtudtuk, hogy végbelén polipok vannak, aminek szövettana jó lett. A hasa tele van folyadékkal, amiből mintát vettek. Ennek részeredményéből következtettek, hogy áttétes már a hashártyadaganat, mivel daganatos sejtek vannak a folyadékban. A primer daganat nincs még meg, ma is végbéltükrözésen volt, a polipokból ismételten mintát vesznek. Azt mondták, hogy nem lehet műteni, majd kemoterápiát írnak. Ön szerint mi tévők legyünk?

Levele alapján a hasüregi folyadékban rosszindulatú daganatsejteket találtak, ezért keresik az orvosok azt, hogy melyik szervből indulhat ki a rosszindulatú betegség. Amennyiben a polipokból a szöveti mintavétel nem igazol daganatot, egyéb vizsgálatokra, az eddig végzett képalkotó vizsgálatok kiegészítésére is szükség lehet, hiszen a hashártyára áttéteket adó daganat nemcsak a bélből indulhat ki, hanem a hasi emésztőszervekből (például hasnyálmirigy, gyomor, máj). Nőknél gyakran a nőgyógyászat szervek, elsősorban a petefészek daganatai jelentkezhetnek úgy, hogy a betegnél hasvízkór (ascites) alakul ki. Természetesen a hasüregen kívüli szervek rosszindulatú daganata is adhat áttétet a hashártyára, de ez ritkábban fordul elő, mint a hasüregi szervek áttétképzése.

A teendő elsősorban az elsődleges (primer) daganat megtalálása, hiszen ez határozza meg azt, hogy a jelenleg rendelkezésre álló több tucat hatékony kemoterápiás készítményből melyiket vagy melyek kombinációját rendelik az orvosok. Az esetek egy részében ugyanakkor nem lehet megtalálni az elsődleges daganatot, ekkor a valószínűsíthető daganat elleni kemoterápiás kezelést szoktak indítani.

Amíg nincs meg a pontos diagnózis, addig is fontos, hogy beszélgessenek szerettükkel, támogassák érzelmileg. Ez nem „vigasztalást” jelent, hanem olyan odafordulást, figyelmet, amit ő igényel: ez minden betegnél más és más, s természetesen nagyban meghatározza eddigi kapcsolatuk. Ugyancsak fontos teendő lesz tájékozódni és felkészülni a várható terápia és az esetleges mellékhatások részleteiről, erről oldalunkon is sok információt találhat a kapcsolódó cikkekben.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Petefészekrák
Hasnyálmirigyrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mi az a vízhas?
CT lelet: ascites
CT lelet: letokolt ascites
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Súlyos gyomorrák, vizesedés, ascites
Petefészekrák és hasvízkór
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor

Top