Rákbetegek végstádiumban: ki döntsön az út végén?

Egykoron daganatos betegek erőt adó, sikeres gyógyulásának történetét mutatja be, de az élet végének dilemmáit sem kezeli tabuként a Rákgyógyítás Magazin 2013. őszi lapszáma. Az országos lap körbejárja az eutanázia kérdését, foglalkozik azzal, mikor lehet létjogosultsága műtétekkel megelőzni a rák kialakulását, s praktikus tippeket ad a kemoterápia okozta hányinger és hányás elkerüléséhez is. A rákbetegek és családjaik 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő magazinja eljut a kórházakba, klinikákra, a betegszervezetekhez, s postán is megrendelhető.

„Ha már pozitívumokat kell keresnem a rákban, azt mondom: egy autóbalesethez képest rákbetegként legalább lehetőségem van számot vetni az életemmel, lezárni a függőben lévő dolgaimat, el tudok köszönni” – fogalmaz a Rákgyógyítás Magazin hasábjain egy kismedencei daganattal műtött asszony, aki azt kérte a családjától: amellett, hogy bíznak a javulásban, ne legyen tabu a halál eshetősége sem. Mindez már nyolc éve történt, azóta az asszony meggyógyult – ahogyan az a 41 évesen vastagbélrákkal szembesült férfi vagy az a tüdőrákkal diagnosztizált győri asszony is, akik szintén megosztják sikeres gyógyulásuk történetét a lapban. Szintén több emberi történet bontakozik ki abból az összeállításból, amelyben azok a betegklubok mutatkoznak be, ahol részben ugyancsak gyógyult rákbetegek határozták el: segítenek a jelenleg harcoló sorstársaknak.

Megelőző műtétekkel elkerülhető a rák? – teszi fel a magazin a kérdést annak nyomán, hogy az utóbbi időben több híresség is bejelentette: úgy akarja elkerülni a rákot, hogy megelőző céllal csonkító műtétet végeztet önmagán. A lap összefoglalja mikor lehet létjogosultsága hasonló célú operációnak. A lap kiemelten foglalkozik az onkológiai kezelések leggyakoribb mellékhatásával, a hányingerrel: bemutatja az okokat és 14 pontban összefoglalja mit tehet a beteg a gyötrő tünetek megelőzése érdekében.

„Az élet vége is az élet része” címmel induló cikksorozatban a magazin az eutanázia kérdéskörét járja körbe, bemutatva az európai gyakorlatot és a hazai dilemmákat. „Az elmúlás sokszor tabutéma még közeli családtagok között is, pedig ez mindenkit egyaránt érint, s kevesebb félelem övezné, ha őszintén beszélnénk róla. A szerkesztőség vallja: a betegtájékoztatás csak akkor hiteles, ha nem tartunk torz rózsaszín tükröt, hanem arról is szó esik, hogy a betegségből nemcsak a gyógyulás, hanem az elmúlás felé is vezet út” – fogalmaz az érzékeny téma napirendre vételéről B. Papp László főszerkesztő.

A Rákgyógyítás Magazint a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány jegyzi a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, de a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű „postakész” válaszborítékkal lehetőség van a postai megrendelésre is.

További információk: rakgyogyitas@gmail.com

A Rákgyógyítás Magazin korábbi lapszámai:
2013. nyár: Gyógyszerkutatás a rákbetegek bevonásával
2013. tavasz: Ne legyenek elárvult betegek!
2012. tél: A személyiségen is múlhat a gyógyulás?
2012. ősz: Jöhet élet a rák után?
2012. nyár: A rák mellett mi lesz a többi betegséggel?
2012. tavasz: Enni kell a túlélésért!
2011. tél: sámánok, áttétek, a halandóság feldolgozása
2011. ősz: Kulka-interjú, csontáttétek, májrákos sorstársak
2011. nyár: veszélyes termékek, hospice, áttétek
2011. tavasz: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás kezelések: „rózsák és tövisek”

Top