Rákellenes Világnap: hogyan lehet javítani az esélyegyenlőséget?

Február 4-én a Rákellenes Világnapon sok szó esik a rosszindulatú daganatos betegségekről, ám a figyelemfelhívásnak nem szabad csak erre az egy napra korlátozódnia. 2022-ben a világnapot először 2000-ben meghirdető Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) egy 3 éves kampányt indít az esélyegyenlőség érdekében.

Amint arról a World Cancer Day nemzetközi oldala beszámol, a 2022-es év jelmondata: Close the Care Gap, amin az ellátásban lévő szakadék felszámolását értik.

A kampány rávilágít a társadalmi-gazdasági tényezőkhöz, a megbélyegzéshez és a megkülönböztetéshez kapcsolódó jelentős akadályokra, amelyek világszerte sok embert gátolnak abban, hogy életmentő megelőző szűrésekhez, diagnosztikához, kezeléshez és ellátáshoz jusson. Ezek az akadályok a rák kialakulásának és túlélésének kockázatában egyaránt nagy eltérésekhez vezetnek.

Prof. Dr. Anil d’Cruz

„Becslések szerint 2030-ra a rák okozta korai halálozások 75%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban fog bekövetkezni. Fontos, hogy ez az ellátási szakadék nem csak a magas és az alacsony erőforrásokkal rendelkező régiók között van jelen, hanem a legtöbb országon belül is léteznek egyenlőtlenségek a különböző népességcsoportok között. Ezt gyökerezhet az életkorban, a kulturális környezetben, a nemi normákban, a szexuális irányultságban, az etnikai hovatartozásban, a jövedelemben, a végzettségben, az életmóddal összefüggő kérdésekben. Ezek a tényezők pedig csökkenthetik egy adott beteg esélyét a rák túlélésére. Ezekkel a problémákkal lehet és kell is foglalkozni” – fogalmazott Anil d’Cruz professzor, a Nemzetközi Rákellenes Unió elnöke, az indiai Apollo Kórházak onkológiai igazgatója.

A nemzetközi szervezet rávilágít: a COVID-19 világjárvány jelentős fennakadásokat okozott a rákbeteg-ellátásban, súlyosbította a meglévő egészségügyi egyenlőtlenségeket. Nagy a kockázata annak, hogy a később diagnosztizált rákos megbetegedések és ezáltal a rákhoz kapcsolódó halálesetek száma is növekedni fog.

A 2022-2024-es Rákellenes Világnap kampány célja, hogy felhívja a figyelmet erre a „rákellátási szakadékra”, és nagyobb méltányosságot kérjen. A kampány felszólítja a daganatos betegek közösségét, a kormányokat és az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a nemzeti igényekhez és erőforrásokhoz igazodó intézkedéseket tegyenek az egyenlőtlenségek csökkentése és a daganatellenes ellátásokhoz való hozzáférés javítása érdekében.

„Egyénként, közösségként össze tudunk és össze is kell fognunk, hogy lebontsuk az akadályokat. Az elmúlt évtizedben világszerte sokat elértünk a rákbetegek ellátása terén, de a társadalomban tapasztalható egyenlőtlenségek figyelmen kívül hagyása lassítja a fejlődésünket. Az ellátási szakadék megszüntetése a méltányosságról, a méltóságról és az alapvető jogokról szól, hogy mindenki hosszabb életet élhessen jobb egészségben” – fogalmazott dr. Cary Adams, a Nemzetközi Rákellenes Unió vezérigazgatója.

 

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top