Rákellenes Világnap: hogyan lehetne kevesebb áldozat?

A rákellenes küzdelem világnapja azért február 4., mert a párizsi első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá a betegség elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. A világnap többek között arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a rák elleni küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem a társadalom közös ügye is.

A daganatos megbetegedések megelőzésében és a gyógyulásban is jelentős szerepe van a mozgásnak – hívta fel a figyelmet Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a rákellenes küzdelem világnapján. Felhívta a figyelmet: a rákbetegségek különböző típusainál eltérő mértékben, de szinte minden téren jobb eredményt lehet elérni a gyógyulásban, ha azt rendszeres mozgás is támogatja. Ennek jegyében a Magyar Rákellenes Liga 2018-ra meghirdette a Mozgás évét: az Örökmozgó kilométergyűjtő programhoz várják a csatlakozókat, akik tenni szeretnének az egészségükért.

Amint arról a Rákgyógyítás.hu portálon is beszámoltunk, a Gyógyulj Velünk Egyesület, a Magyar Rákellenes Liga, onkológusok és urológusok összefogásával 2017-ben indította el a 10 Ezer Lépés Programot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanis 10 ezer lépésben határozta meg azt a napi mozgásmennyiséget, amely szükséges az egészség megőrzéséhez. Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke elmondta: a 10 Ezer Lépés Program is folytatódik 2018-ban.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top