Rákgyógyítás a sámánokról, az áttétekről, a halandóság feldolgozásáról

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2011. téli kiadása. A lap Reális esélyek és misztikus ígéretek címmel közöl összeállítást a kuruzslókról. Az ország vezető onkológusai nyilatkoznak arról, miért lesz olyan sok magyar rákos, s miért nem szorulhat a gyógyítás csak a kórház falai közé. A magazin körbejárja a nyirokcsomókban megjelenő áttétek kezelési lehetőségeit, az elmúlásról szóló regényei kapcsán pedig interjút közöl Nagy Bandó Andrással. A betegek és családjaik 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Rákgyógyítás magazin 2011. télA betegtájékoztatással, a hiteles információkkal is csak egy részét sikerül hatástalanítani a szemfényvesztők felelőtlen ígérgetéseinek. Amint arra dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese a Rákgyógyítás magazinban rámutat, a kuruzslók ott rúghatnak labdába, ahol a tudomány lehetőségei végesek. Eszükbe sem jut begyulladt vakbelet gyógyítani, a rák ellenszerét persze ismerik. Ezért kell felvérteződni a félrevezetés ellen, reálisan értékelni a lehetőségeket, még ha ez nehéz is.

Továbbra is Magyarország áll az élen a kontinensen: hazánkban szedi a rák a legtöbb áldozatot. Pedig amint azt prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója leszögezi, az onkológia színvonala idehaza sem rosszabb, mint sok más országban. A lapnak nyilatkozó professzor a gyakran hangoztatott életmódbeli tényezők mellett rávilágít a „magyarokat tépő balsors” történelmi vonatkozásaira is.

prof. dr. Bodoky GyörgyA betegek nemcsak gyógykezelésre, hanem partnerségre, útmutatásra, jó szóra is vágynak, mivel azonban túl sok beteg vár túl kevés orvosra, szükség van a civil szervezetekre, az önkéntesekre, a pszichológusokra és a marketingtől független betegtájékoztatásra is – hangsúlyozza prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Rákgyógyítás alapító-kiadója annak kapcsán, hogy a www.rakgyogyitas.hu portál a közelmúltban lett 5 éves. Dr. Végh Éva orvosi rovatvezető beszél a 3700 kérdés megválaszolása során felgyülemlett tapasztalatokról, B. Papp László lapszerkesztő pedig arról, hogy a tudatos betegek bátrabban és felkészültebben mernek kérdezni és visszakérdezni.

A tudományos ismeretterjesztés jegyében sebész, onkológus, patológus egyetemi tanszékvezetők bevonásával tekinti át a magazin a nyirokcsomókban megjelenő daganatáttétek diagnosztikáját és kezelését, emellett a téli fertőzésekről éppúgy szó esik, mint a betegek által gyakran felmerülő kérdésekről, az étvágytalanságról vagy a szorongásról.

Nagy Bandó AndrásNagy Bandó András álszerénység nélkül jelenti ki: halni akar tanítani, mert a végstádiumban sem mindegy, hogyan él az ember, s miként élnek a szerettei. Amint az interjúból kiderül: aki halni tanul, élni tanul – s ez a betegségtől függetlenül mindenkire áll.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben 15 ezer példányban megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél. Orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is. Mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli „postakész” válaszborítékot adjanak postára. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja.

Kapcsolódó cikkek:
2011. ősz: Kulka-interjú, csontáttétek, májrákos sorstársak
2011. nyár: veszélyes termékek, hospice, áttétek
2011. tavasz: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top