Rákgyógyítás: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2011. tavaszi kiadása. A lap kiemelt témája a daganatos betegek háziorvosi gondozása, illetve az otthonápolás. A magazin cikksorozatában a tüdőre ráterjedt áttétes daganatok kezelési lehetőségeit járja körbe, cikket közöl a betegek bevonásával zajló klinikai kutatásokról, riportot egy a májrákkal a harcot felvevő asszonyról, s górcső alá veszi azt is, miként küzdenek a rivaldafényben élő férfiak a rákkal. A daganatos betegek és családjaik 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

A daganatos betegségek megelőzésében, felismerésében, az onkológiai kezelések ideje alatt, majd a terápia befejezését követően is fontos feladat hárul(na) a háziorvosokra. A feltételes mód azért indokolt, mert a betegeknek egy jelentős része nincs tisztában azzal, miben számíthat a háziorvosára és mihez van szükség mindenképp szakorvosra – állapítja meg a Rákgyógyítás magazin, amely tavaszi lapszámában kiemelten foglalkozik a háziorvosok szerepével. Ugyancsak sok beteg nem ismeri lehetőségeit, például miként kaphat utazási költségtérítést, miként vehet igénybe indokolt esetben ingyenes otthoni szakápolást vagy hogy a fájdalomcsillapítás minden orvosnak egyetemesen joga és kötelessége.

A tudományos ismeretterjesztés részeként a magazin elismert mellkassebész és onkológus főorvos bevonásával tekinti át a tüdőáttétek műtéti és gyógyszeres kezelési lehetőségeit, s foglalkozik a betegek bevonásával zajló klinikai gyógyszerkutatásokkal is. A lelki támaszadás jegyében a Rákgyógyítás riportot közöl egy májrákos asszonyról, akinek a diagnózisa felállításakor 3 hónapot jósoltak, ám olyan jól reagált a kezelésekre, hogy ennek immár 3 éve. A lap egy összeállítás keretében ír azokról a rivaldafényben lévő híres férfiakról is, akik ugyancsak nem hagyták magukat legyűrni a kór által.

A magazin az aktuális információk között áttekinti a növényi összetevőket tartalmazó, gyógyhatású termékekre vonatkozó új szabályozást, valamint praktikus tanácsokkal is szolgál a rákbetegeknek például a lázas állapot megítélésére vagy arra az esetre, ha nem értenék a leleteiken szereplő információkat.

Az ingyenes, s hirdetések nélküli Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és egyre több betegszervezetnél. Orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is, mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja. A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli válaszborítékot adjanak postára.

Kapcsolódó cikkek:
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top