Rákgyógyítás: Kulka-interjú, csontáttétek, májrákos sorstársak

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2011. őszi kiadása. A lap vezető témája az orvos-beteg kommunikáció: miért nem ért olykor szót doktor és betege egymással és hogyan lehet ezen változtatni? A magazin körbejárja a csontáttétek kezelési lehetőségeit, összeállítást közöl a kemoterápia ütemezésének jelentőségéről is. Riport olvasható betegekről, akik a májrák árnyékában élik életüket. A Rákgyógyításnak interjút adott Kulka Janina patológus professzor és öccse, Kulka János színművész. A 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazin 15 ezer példányban jut el a kórházakba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Rákgyógyítás címlap - 2011. ősz– Sokszor amiatt is bizonytalanság uralja a daganatos betegek mindennapjait, mert az érintettek úgy érzik: a kórházban nem kaptak választ a kérdéseikre, nem volt lehetőségük vagy bátorságuk kérdezni vagy visszakérdezni. A Rákgyógyítás magazin őszi kiadásában dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének orvosi kommunikációs vezetője világítja meg a problémakört és ad a mindennapokban is hasznosítható tippeket a betegek számára annak érdekében, hogy jobban szót érthessenek orvosukkal – ad betekintést a lap tartalmába B. Papp László lapszerkesztő.

A tudományos ismeretterjesztés jegyében gerincsebész főorvos, sugárterápiás és klinikai onkológus szakember bevonásával tekinti át a magazin a csontokban megjelenő daganatáttétek kezelésének, s a csontfájdalmak mérséklésének kérdéskörét. A lap foglalkozik a személyre szabott terápiák előfeltételét jelentő molekuláris patológiával, megvilágítja a kemoterápiák megfelelő ütemezésének jelentőségét. A májdaganatokat fókuszba helyező, a közelmúltban lezárult országos sajtópályázatról szóló beszámolóban a májrák árnyékában élő betegek élettörténeteiből idéz az újság.

Kulka Janina és Kulka János - Fotó: B. Papp LászlóB. Papp László kiemeli: testvérpár a tárgylemezen címmel közöl párhuzamos interjút a lap prof. dr. Kulka Janinával, a Magyar Patológusok Társaságának elnökével és öccsével, a számos orvosszerepet is eljátszott, s Dr. House magyar hangját is kölcsönző Kulka János színművésszel. Az interjúban a betegellátás aktuális problémáin és szakmai kérdéseken túl családról, pályaválasztásról, a betegségekhez és egymáshoz való viszonyulásról is szó esik.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben 15 ezer példányban megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és  betegszervezeteknél.

Orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is, mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli „postakész” válaszborítékot adjanak postára. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja.

Kapcsolódó cikkek:
2011. nyár: veszélyes termékek, hospice, áttétek
2011. tavasz: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top