Rákgyógyítás: meddig és miként élhetünk tovább?

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2010. téli kiadása. A lapnak David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke nyilatkozik, a magazin összeállítást közöl az ország idei legnagyobb onkológiai kongresszusáról, kiemelt témaként veszi sorra a májáttétek kezelésének sebészi, onkológiai, radiológiai lehetőségeit. Rákbetegek vallanak küzdelemről és életörömről, szó esik arról, miként jelezhető előre egy betegség várható kimenetele a statisztikák alapján, s újabb tévhitek is terítékre kerülnek. A rákbetegek 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

A szív harcol az ésszel, amikor az érzelmekre hatva igyekeznek lobbizni egy terápia mellett – fogalmaz David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke a Rákgyógyításnak adott interjúban. A brit professzor az onkológiai terápiák hozzáférhetőségéről, az európai esélyegyenlőtlenségekről, a betegszervezetek szerepéről is beszél.

Egy rákbetegnek nem lehet azt mondani, hogy várjon türelemmel: a rák nincs tekintettel válságra, nem vár újabb adóévre, nem várja be a gazdaság fellendülését – fogalmazta meg prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) kongresszusának elnöke, miért tartja fontosnak, hogy a betegek is kiálljanak a terápiás hozzáférhetőség javításáért és a szűrővizsgálatokért.

Összefoglaló olvasható az élet hossza mellett az élet minőségét fókuszba állító tudományos seregszemléről, a lap áttétekről szóló cikksorozatának májáttétekről szóló cikke pedig részletesen és közérthetően tárgyalja a májban jelentkező másodlagos daganatok ellen bevethető orvosi lehetőségeket. Az ápolói cikksorozat folytatásaként főnővérek bevonásával a bennfekvő részlegeken jelentkező kihívásokat taglalja az újság.

Ma már nem kell szemfedőt venni annak, akiről kiderül, hogy rákos – kéri ki magának egy mellrákkal küzdő asszony abban a riportban, amely a novemberi országos betegnapról számol be. Bemutatkozik a sorstársak által alapított Újjászületés Rehabilitációs Táncklub, s a lap feleleveníti azoknak a külföldi és hazai asszonyoknak a kiállását is, akik sokat tettek azért, hogy a betegek ne érezzék úgy, hogy szégyenkezniük kell betegségük miatt.

A lap tudósít az előadásokról, szót ejtve az étrendnek és az étrend-kiegészítőknek a szerepéről, a betegség örökölhetőségének kérdéseiről, az orvos-beteg kommunikációról. Utóbbiról az előadó Rohánszky Magda onkopszichológus azt vallja: a betegen is múlik, miként viszonyul hozzá az orvosa, az önérvényesítő kommunikáció tanulható – például a fővárosi Szent László Kórház Onkológiai Centruma mellett működő Tűzmadár Házban, ahol ingyenes tréningeken túl gyógytornásztól, dietetikustól, szociális segítőtől is kérhető segítség. Azt vallják: a betegnek az onkológiai osztályról kilépve sem szabad elengedni a kezét. Az állandó rovatokban összefoglalót közöl az újság a betegség várható lefolyását jelző mutatókról, a rákkal kapcsolatos tévhitek közül pedig újabbakat vesz össztűz alá a szerkesztőség.

Az ingyenes, s hirdetések nélküli Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és egyre több betegszervezetnél: orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre, mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja. A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli válaszborítékot adjanak postára.

Kapcsolódó cikkek:
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top