Szabad-e gyógyfürdőbe, szaunába járni emlődaganaton átment betegeknek?

Daganatos betegeknek a műtétet követően, illetve sugárkezelések, onkológiai kezelések idején, majd a tünetmentes időszak első éveiben nem ajánlott a szaunázás vagy a meleg gyógyfürdő (otthoni forró kádfürdő sem).

Egyrészt a feltételezések szerint (bizonyíték nincs rá) a mindennapokhoz képest szélsőséges hőhatások hozzájárulhatnak az esetlegesen a szervezetben megbújó daganatsejtek terjedéséhez, másrészt (ez bizonyított) fizioterápiás szempontból is kockázatokat rejtenek.

A hőhatás és a gyógyvizekben oldott állapotban lévő különféle kémiai anyagok miatt kitágulnak a hajszálerek, emiatt előfordulhat, hogy az addig a műtét vagy sugárkezelés ellenére is egyensúlyban lévő, viszont mégiscsak sérültnek tekinthető nyirok- és vénás rendszer nem tudja visszaszívni a felgyülemlő folyadékot a szövetek közül, emiatt ödéma alakulhat ki. Emellett a daganatos betegség, a műtét és a daganatellenes kezelések egyaránt többszörösére emelik a mélyvénás trombózis kockázatát, a pangást fokozó meleg gyógy- vagy termálvízben való passzív fürdőzés ezért sem ajánlható a betegeknek. A korlátozás a hideg vagy langyos vízben való úszásra nem vonatkozik – az viszont igen, hogy sugárkezelés miatt igénybe vett bőrfelületet a fokozott érzékenység elmúltáig nem szabad áztatni.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top