Szabad-e masszázsra járni emlődaganaton átment betegeknek?

A masszázs orvosszakmai megítélése nem egységes.

Teljes testre vagy a test nagy felületére kiterjedő intenzív masszázst nem ajánlanak daganatos betegeknek. A mesterséges vérbőséget okozó, a nyirokkeringést is serkentő, az izmokat, lágyrészeket megdolgozó masszírozás ugyanis a feltételezések szerint hozzájárulhat az esetlegesen rejtetten jelenlévő daganatsejtek terjedéséhez. Erre nincs egyértelmű bizonyíték, a szakorvosok véleménye eltér, de jobb az óvatosság. Ezen felül egy erőteljes masszírozás már egy kezdődő csontáttét esetén is töréshez vezethet.

Kétségtelen, hogy a masszírozásnak számos előnyös hatása van: görcs- és stresszoldó, pozitívan hat az idegrendszerre, hozzájárulhat a fájdalomcsillapításhoz, az életminőség javításához. Mivel a masszázsnak nem kell az egész testet érintenie ahhoz, hogy kifejthesse általános közérzetjavító hatását, ezért az egyes kisebb régiókra koncentráló masszázstól – például arcmasszázstól, talpmasszázstól, egy-egy problémás területet célzó gyógymasszázstól – nem szokták lebeszélni betegeiket az onkológusok sem.

Emlődaganatos betegeknél különös figyelmet kell fordítani a nyirokkeringés állapotára: az emlőműtét, különösen ha hónalji nyirokcsomó-eltávolítás is történt, jelentősen befolyásolja az érintett végtag keringését, nyirokelvezetését is. Egy nem megfelelő masszázs ronthat az állapoton. Viszont van egy speciális masszázstechnika, a nyirokdrenázs, ami mind a nyiroködéma megelőzésében, mind kezelésében segíthet. (A nyiroködémáról a Sebészet fejezetben önálló válaszban írunk.)

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top