Eltérő ráktípusokra azonos gyógyszerek?

Előfordul, hogy szövettani vagy genetikai jellemzőik alapján nagyobb különbség van tüdőrák és tüdőrák között, mint adott esetben egy gégerák és egy végbélrák között. Egyre több olyan klinikai hatóanyag-vizsgálat van szerte a világon, amikor nem azt határozzák meg, hogy hol is helyezkedik el a sorvasztani kívánt daganat a szervezetben, hanem a tumorok molekuláris genetikai azonosságaiból kiindulva próbálnak támadáspontokat azonosítani. A RÁKGYÓGYÍTÁS Magazinnak nyilatkozó centrumvezető onkológus főorvos szerint van létjogosultsága a genetikai alapú megközelítésnek, ám a kezelés nem függetleníthető attól, hogy az adott tumor hol is van a szervezetben.

Hogyan lehetséges, hogy ugyanaz a gyógyszer hatékony lehet emlőrákban és gyomorrákban vagy egy másik készítmény egyaránt használható fej-nyaki tumorok kezelésében és a végbélrák-elleni terápiában? Ha pedig így van, az egyes, egymástól alapvetően különböző daganattípusokban alkalmazott hatóanyagok miért nem válnak univerzális, bármikor bevethető rákgyógyszerekké?

A válasz a genetikában rejlik. Ugyan a ráksejtek nagyon sokfélék lehetnek még egyetlen daganaton belül is, mégis vannak olyan működésbeli hasonlóságok, amelyek lehetővé teszik különféle daganattípusok azonos terápiával való kezelését. Például egyaránt sok HER2-fehérjét termel az emlődaganatok és a gyomordaganatok egy része, ezért ha ezt megállapítják, akkor mindkét betegségben érdemes lehet ugyanazt a HER2-gátló terápiát alkalmazni. A fentebb említett fej-nyaki és a végbélben előforduló daganatok esetében pedig egy másik sejtfelszíni fehérje-receptor, az EGFR a közös metszet, ami miatt hatékony lehet ugyanazon EGFR-gátló kezelés egyik és másik esetben is (igaz, a vastag- és végbélrákos betegeknek csak kisebb részénél, mert – ugyancsak molekuláris genetikai vizsgálattal feltárható – génmutációk megakadályozhatják a terápia hatásosságát).

Genetikai és klinikai jellemzők

Dr. Révész János

Dr. Révész János

A gyógyszerkutatásnak ma egy fontos irányát adja, amikor kevésbé a daganat elhelyezkedésére (lokalizációjára) fókuszálnak, inkább az azonosított genetikai hibákra igyekeznek célzott hatóanyagokat kifejleszteni, függetlenül attól, hogy a genetikai hibát épp milyen rákban találták meg. Amint dr. Révész János, a miskolci klinikai onkológiai és sugárterápiás centrum vezető főorvosa megemlíti, az osztályán is részesei voltak olyan vizsgálatoknak, amikor adott hatóanyagot különféle betegséggel – konkrétan emlőrákkal és petefészekrákkal – kezelt betegeknél alkalmaztak.

– A gyógyszerkiválasztást tekintve egyre fontosabbá válnak a tumor genetikai jellemzői. Ugyanakkor nem lehet függetleníteni a kezelést attól, hogy melyik szervben van a daganat: egy garatrák, egy gyomorrák, egy hasnyálmirigyrák vagy egy húgyhólyagrák kezelése és ellátása alapvetően más kihívást jelent. Ahogyan a betegeknek különbözőek a panaszai, úgy eltérnek a gyógyulási esélyei, az életkilátásai is, ezeket a különbségeket pedig nem írja felül az esetleges genetikai hasonlóság. A genetika tehát egy fontos tényező, de nem kizárólagos – árnyalja a képet a főorvos.

Javallaton túli felhasználás

A daganatellenes gyógyszereket ma is alapvetően daganattípusok szerint engedélyezik. Ez azt jelenti, hogy a tudományos bizonyítékok és a pozitív eredményt hozó klinikai vizsgálatok nyomán egy adott ráktípus adott altípusában engedélyezett rákgyógyszer csak akkor válik egy második-harmadik-negyedik ráktípusban is törzskönyvezetté, ha a második-harmadik-negyedik ráktípusban is külön-külön bizonyítja a gyártó a hatékonyságot. Ez az alapállapot. Ettől ugyanakkor indokolt esetben, egyedi engedély alapján el lehet térni: a forgalombahozatali engedélyben jóváhagyott alkalmazási előírásban nem szereplő javallatban való felhasználást nevezik „indikáción túli” vagy „off label” alkalmazásnak.

Engedélyezési kérelmet kell beadni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI). Ehhez az orvos és a beteg nyilatkozatán túl mellékelni kell tudományos bizonyítékokat, amelyek alapján a betegnél – például akár egy feltárt genetikai mutáció miatt – olyan gyógyszert alkalmaznának, amelyet nem törzskönyveztek az adott betegség kezelésére. Ilyen bizonyítékok lehetnek a világ- szerte az adott hatóanyaggal az adott betegségtípusban végzett klinikai vizsgálatokról szóló közlemények, a gyógyszerrel történt kezeléssel kapcsolatos, szakmai folyóiratban közzétett publikációk, hazai és nemzetközi ajánlások.

– Önmagában egy genetikai mutáció azonossága nem elegendő érv amellett, hogy például egy tüdőrákban használt gyógyszert rögtön húgyhólyagrákos betegnél alkalmazzunk, ha azzal még nincs a világon elegendő tapasztalat – erősíti meg Révész János. – Ugyanakkor kétségtelen, hogy a tendencia afelé mutat, hogy 3-5 éves távlatban nemigen lesz olyan daganattípus, ahol az optimális kezelési terv felállításához ne lenne szükség molekuláris genetikai információkra is a daganatokról. Ahogyan egyre inkább megismerjük a tumorok genetikáját, az abban kódolt összefüggéseket, s ahogyan egyre több célzott onkológiai gyógyszer áll rendelkezésünkre, a tumorok molekuláris genetikai jellemzői épp olyan nélkülözhetetlen alapinformációkká válnak az onkológus számára, mint ma a daganat patológus általi mikroszkópos szövettani elemzése – vetíti előre a miskolci centrumvezető főorvos.

Világszerte leginkább az onkológiára jellemző, hogy a gyógyszer törzskönyvében nem szereplő betegségtípus „off label” kezelésére kérnek engedélyt. Erre különösen nagy arányban kerül sor a gyermekgyógyászatban. A gyógyszerek forgalombahozatali engedélyét megalapozó klinikai vizsgálatokba ugyanis ritkán vonnak be gyerekeket, így amikor egy hatóanyagot gyógyszerként engedélyeznek, a legtöbbször belekerül a leiratba, hogy a gyerekeknél való alkalmazást nem tesztelték. Gyerekeknél és felnőtteknél is mindig a gyártó feladata és jogköre, hogy megfelelő bizonyítékokkal, vizsgálati eredményekkel alátámasztva kezdeményezze egy már forgalomban lévő gyógyszer alkalmazási körének esetleges bővítését más betegségtípusra is. A nagy anyagi befektetést igénylő procedúra miatt ugyanakkor ezt nem mindig teszik meg, ezért nem kivételes eset, hogy a ritkább tumorok vagy a gyakoribb, azonban ritka génmutációval bíró daganatok kezelése hosszabb távon is egyedi „off label” engedélyekkel oldható csak meg.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top