Tűzmadár Ház: rákkutatás a betegek bevonásával

Tovább bővült a daganatos betegek és családjaik onkológiai terápia melletti testi, lelki és szociális segítését felvállaló fővárosi Tűzmadár Ház: a civil központban immár a betegek bevonásával zajló nemzetközi klinikai vizsgálatok hátteréül szolgáló tudományos helyiséget is kialakítottak. Az ünnepélyes átadást február 11-én pénteken 13 órakor tartják.

prof. dr. Bodoky GyörgyA klinikai kutatások keretében a legkorszerűbb onkológiai terápiákhoz rendszerint évekkel korábban hozzájuthatnak a betegek, mint ahogy egy adott hatóanyag vagy kombináció a rutin kezelések részévé válna. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumában is számos nemzetközi klinikai vizsgálat zajlik egymással párhuzamosan: az osztályon többek között a májrákkal, a vastagbélrákkal és végbéltumorral, a gyomorrákkal vagy a hasnyálmirigyrákkal kezelt betegeknek is egy jelentős hányada bekapcsolódott klinikai tanulmányokba – tájékoztatott prof. dr. Bodoky György centrumvezető főorvos.

Fejlesztés a gyógyszerkutatásért

Az onkológiai központban folyó tudományos munka körülményeit javítja, hogy a centrum mellett működő civil központban, a Tűzmadár Házban kialakítottak egy olyan helyiséget, amely a klinikai gyógyszervizsgálatok magas nemzetközi adminisztrációs és archiválási követelményeinek tárgyi feltételeit hivatott biztosítani. Itt a klinikai vizsgálatok szervezéséhez, lefolytatásához, a nemzetközi vizsgálatokba vont hatóanyagok tárolásához és a kutatási adatok feldolgozásához biztosítanak nyugat-európai színvonalú hátteret.

A többi között új számítógépek, irodai felszerelések, a speciális anyagok különleges tárolását lehetővé tévő -20 Celsius fokra és -70 Celsius fokra hűteni képes tárolóhűtő kapott helyt. A fejlesztés annak a projektnek a része, amely keretében az egyik – klinikai kutatásokban rendszeresen résztvevő – vállalat az ország 15 onkológiáján alakított ki hasonló helyiséget. A Tűzmadár Házban végrehajtott beruházás egyedisége, hogy a fejlesztés egy civil szervezet, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány égisze alatt szolgál tudományos célokat.

Bodoky György hangsúlyozza: a kutatásban résztvevő betegek miközben megkapják a szokásos kezeléseket, hozzájuthatnak olyan modern készítményekhez, amelyek bevetése még nem része a klinikai rutinnak. Ráadásul az onkológiai terápiával járó költségek ilyen esetekben sem a betegek, sem az egészségpénztár kasszáját nem terhelik, azokat a kutatást kezdeményező vállalatok állják. Az elsődleges szempont a betegbiztonság, ezért rendkívül szigorúan rögzített paraméterek mentén választhatók ki azok a betegek, akiknek felajánlható a részvétel, ami természetesen önkéntes.

Civil központ a daganatos betegeknek

A Tűzmadár Házat az onkológiai centrumhoz kötődve egy mintaprogram részeként hívták életre abban a szemléletben, hogy a kórházban ne csak a betegséget kezeljék, hanem maga a beteg ember és családja is teljes körű támogatást kapjon a gyógyuláshoz, a betegséggel való együttéléshez.

A civil központban – amelynek szolgáltatásai díjmentesek a daganatos betegek számára – gyógytornász, dietetikus, onkopszichológus is segít a betegséggel való megküzdésben, rendszeresen hirdetnek meg stresszkezelő és életvezetési tréningeket, csoportos fizikoterápiás és közösségi programokat (Tűzmadár Alapítvány). Helyszínt nyújtanak betegszervezeteknek (Meggyógyulhatsz Egyesület), emellett a Tűzmadár Ház a bejegyzett központja az országos Rákgyógyítás magazinnak, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaságnak (MKOT), s immár itt kapott helyett a klinikai vizsgálatokat szolgáló kutatóhelyiség is.

A Tűzmadár Ház címe: Szent László Kórház 1-es pavilon; Budapest, IX. kerület, Gyáli út 5-7. Tömegközlekedéssel a metró Nagyvárad téri megállójától néhány perc séta. Telefon: (06-1) 455-8237

Kapcsolódó cikkek:
Tűzmadár Ház: gyógytorna, tréningek, közösség
Rákkutatás a betegek részvételével (5.)
Rákkutatás a betegek részvételével (4.)
Rákkutatás a betegek részvételével (3.)
Rákkutatás a betegek részvételével (2.)
Rákkutatás a betegek részvételével (1.)
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért
Kinek jusson korszerű gyógyszer?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top