Újabb rákgyógyszerek váltak elérhetővé

Hosszú szünet után több új daganatellenes gyógyszer is bekerült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott terápiák közé. A daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület üdvözli a régóta várt előrelépést, s reményét fejezi ki, hogy ezentúl nem kell olyan sokat várni arra, amíg egy Európában elérhetővé váló új gyógyszer elérhető lesz a magyar betegek számára is.

Összesen tizenkét új terápiát fogadott be a társadalombiztosítás: három gyógyszerrel bővül a veserákos betegek terápiás palettája, új gyógyszer alkalmazható a csontáttétes prosztatarákos betegek kezelésében, s új készítmény áll rendelkezésre immáron idehaza is a krónikus myeloid leukémia elsővonalbeli kezelésére is – jelentette be Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár 2014. január 30-án.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) közleményben üdvözölte, hogy hosszú várakozás után a magyar betegek is megkapják az elérhető legjobb megoldást a gyógyulásra. A támogatásba most bekerülő új gyógyszerek több területen teszik lehetővé a magyar betegek európai szintű gyógyszerellátását. Amint fogalmaznak, a kormányzat együttműködése és a gyártók hozzájárulása biztosítja, hogy ilyen, 2011 óta nem látott mértékű új innovatív készítmény befogadás történjen. Ugyanakkor megjegyzik: a most támogatásba került hatóanyagokon túl további több mint 20 új innovatív hatóanyag/okosgyógyszer vár itthon társadalombiztosítási befogadásra. Az IGYE bízik benne, hogy a gyógyulni vágyóknak nem kell újabb éveket várni a külföldön és a környező országokban már elérhető készítményekre.

A daganatos betegek sorstársközösségének szervezését és érdekképviseletét felvállaló Gyógyulj Velünk Egyesület az érintett betegek és családok nevében ugyancsak sajtónyilatkozatot adott ki, amelyben üdvözölte, hogy egyes daganattípusokban javulhatnak a súlyos betegséggel küzdők életkilátásai.

A betegszervezet – dr. Lakos István elnök által jegyzett – közleménye szerint ugyancsak fontos fejlemény, hogy „az OEP a közelmúltban megoldást talált arra is, hogy az áttétes vastagbélrákos betegek egy része a már befogadott és rutinszerűen alkalmazott korszerű célzott onkológiai terápiák mellett, szakmailag indokolt esetben hozzájuthasson egy olyan új, szintén célzott kezelést nyújtó gyógyszerhez is, amelynek használatát néhány hónappal ezelőtt engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.”

A – vastagbélrákon ugyancsak átesett, s az egyesületet betegtársakkal működtető – Lakos István elnök úgy fogalmazott: a magyar rákbetegek számára életminőségben és élettartamban is mérhető hátrányt okoz, ha miközben rendre jelennek meg az újabb és újabb onkológiai gyógyszerek Európában, azokhoz nem vagy csak nagyon korlátozottan juthatnak hozzá a hazai betegek, mert az OEP nem fogadja be az új készítményeket finanszírozásba. Azon már nem változtathatunk, hogy emiatt az elmúlt években kiket ért hátrány, viszont optimizmussal tölt el bennünket, hogy ebben fordulat látszik kibontakozni.

A Gyógyulj Velünk Egyesület tisztában van a gyógyszerkassza korlátaival. A betegszervezet nem egy-egy adott gyógyszerért lobbizik, hanem azért, hogy olyan finanszírozási mechanizmusok működjenek, amelyek minél rövidebb idő alatt elérhetővé teszik az új, korszerű készítményeket, s átlátható finanszírozási keretekben esélyegyenlőséget biztosítanak a hazai rákbetegeknek.

Lakos István megjegyezte: a Gyógyulj Velünk Egyesület népegészségügyi kezdeményezéseihez, lakossági figyelemfelhívó akcióihoz az elmúlt másfél évben több vezető egészségpolitikus is csatlakozott. Az aktuális kormányzat és egészségpolitikai vezető testület összetételétől függetlenül betegszervezetünk a jövőben is a nyilvánosság segítségével fog kritikát gyakorolni, s felvetni az ellátás során a betegek és orvosok által tapasztalt anomáliákat, ugyanakkor nem hagyjuk szó nélkül azt sem, ha pozitív intézkedések történnek a daganatos betegek érdekében. Az utóbbi hetekben ez utóbbira láttunk több példát a döntéshozók részéről, bízunk abban, hogy a jövőben ez a pozitív trend folytatódik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzáférés a rákgyógyszerekhez: méltánytalan méltányosság
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Sorban állnak, befogadásra várnak a rákgyógyszerek
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Rákgyógyszerek: nem méltányos sokat várni

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top