Vannak ételek, amelyeket emlődaganatos betegeknek egyáltalán nem szabad enni?

Illusztráció: Pixabay.com

Nincs általános tiltólista, félrevezető minden olyan hír, amely arról szól, hogy egy daganatos betegnek bármilyen ételtípust végleg ki kellene hagynia az étrendjéből.

Tévhit, hogy a daganatos betegek ne ehetnének húst vagy tejterméket, ne ihatnának tejet, netán a csapvíztől kellene tartózkodniuk. Különösen a műtét utáni lábadozás és a daganatellenes kezelések idején nagyon fontos, hogy meg lehessen őrizni a beteg erejét, minimalizálni lehessen a betegséggel összefüggő kóros fogyást, legyengülést. A kiindulópont tehát, hogy minden alapanyag fogyasztható, ami az egészséges, kiegyensúlyozott, könnyen emészthető, vegyes étrendet szolgálja.

Ezen túl speciális esetekben lehetnek olyan megszorítások és javaslatok, amelyeket érdemes (olykor muszáj) betartani. A lábadozás kevesebb mozgással járó – például műtét utáni – időszakában, valamint az emésztést szintúgy befolyásoló onkológiai kezelések idején is alkalmazkodni kell az aktuális állapothoz. Kerülni kell a puffasztó, székrekedést vagy épp hasmenést okozó ételeket. Az izmok számára fehérjékre szükség van, de a túlzott húsfogyasztás, ahogyan a túlzott cukorbevitel is kerülendő.

Operációt követően, illetve magasabb trombózis-kockázat esetén a daganatos betegek egy része hosszabb távon is véralvadásgátló gyógyszert kap. Régóta alkalmaznak a K-vitamin véralvadást fokozó hatását gátló gyógyszereket, ha valaki ilyet szed, oda kell figyelnie, hogy ne egyen túl sok K-vitamint tartalmazó ételt, mint a brokkoli, a spenót, a kelbimbó, a káposzta vagy a máj.

A változó kor (menopauza) tüneteinek enyhítésére szokták javasolni a szervezetben csökkenő női nemi hormon, az ösztrogénszint némi ellensúlyozására azokat a növényi alapanyagokat, amelyek hatással lehetnek a szervezet hormonszintjére is, ezeket fitoösztrogéneknek nevezik. Sok növénynek van ilyen hatása, ám a legtöbb esetben az elenyésző – a gyakrabban használt alapanyagok közül viszont a szóját ki kell emelni. Egyértelmű állásfoglalás nincs még a kérdésben, de ösztrogénérzékeny (hormonreceptor-pozitív) emlődaganatok esetén a szója és a szójatartalmú ételek nagyobb mértékű fogyasztását nem tanácsolják.

Mivel az étrend összeállításánál számos szempontra tekintettel kell lenni, célszerű megkeresni a kórházban dolgozó dietetikust és személyre szólóan átbeszélni vele az optimális étrendet.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top