Vastagbélrákom van: meddig fogok élni?

E kérdésre a vastagbélrák diagnózisa idején lehetetlen válaszolni. A vastagbélrák életkilátásait alapvetően az határozza meg, milyen stádiumban fedezték fel a daganatot, azt sikerült-e műtétileg teljesen eltávolítani, keletkeztek-e áttétek, s azok műthetők, illetve onkológiai kezelésekkel műthetővé tehetők-e? A kilátások akkor a legjobbak, ha sikerült elérni a szervezet teljes daganatmentességét. A stádiumbesorolás alapján ugyan hozzáférhetők statisztikai adatok – ezeket mi is ismertetjük – viszont tudni kell: a múltbeli tapasztalatokon nyugvó adatokból nem lehet egy konkrét beteg jövőjére következtetni.

Ami tény: egyre több egykoron vastagbélrákkal kezelt sorstárs él közöttünk. Közöttük nem kevesen olyanok is, akiknek – sokszor embert próbáló kezeléseket követően – öt, tíz, tizenöt évvel ezelőtt sikerült maguk mögött tudniuk a kolorektális daganatot.

Ha előrehaladottabb, többszörös áttéttel bíró vastagbéldaganatról van szó, az életkilátásokat meghatározzák a daganat szövettani jellemzői, terjedésének sajátosságai, biológiai jegyei. Ezeken múlik ugyanis, hogy mely onkológiai kezelés lehet a legnagyobb valószínűséggel a leghatékonyabb.  A kilátások azon is múlnak, hogy az alkalmazott onkológiai kezelésekre miként reagál a daganat, milyen erős mellékhatások jelentkeznek, s azokat mennyire tolerálja a beteg, esetleg milyen kísérőbetegségek nehezítik vagy akadályozzák meg a kezeléseket. A szigorúan vett biológiai tényezőkön túl pedig – ugyan nehezebben számszerűsíthető módon, de kétségtelenül – kihatása van az életkilátásokra a beteg hozzáállásának, küzdő erejének, életkedvének, amelyek pozitív esetben javítják, rossz esetben – például kezeletlen depresszió állandósulása esetén – rontják a kilátásokat.

További fontos válaszok a témában:
Vastagbélrákot találtak nálam: meggyógyulhatok?
Milyen gyógyulási, túlélési statisztikai adatok ismertek vastagbélrákban?
Vastagbélrákos betegként mi jelezheti előre a gyógyulási esélyeimet?

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top