Vastagbélrákot találtak nálam: meggyógyulhatok?

A vastagbélrák gyógyítható betegség – amennyiben időben megtörténnek a kezelések. A teljes és végleges gyógyulásra annál nagyobb az esély, minél koraibb stádiumban sikerült felfedezni a daganatot, s a lehető leghamarabb megtörténnek a szükséges orvosi beavatkozások.

A vastagbélrák elsődleges gyógymódja a daganatsebészet. A végleges gyógyulás kulcsa, hogy sikerül-e maradéktalanul eltávolítani a tumort a vastagbélből, s ezzel teljesen daganatmentessé tenni a szervezetet. Ha a daganat nem műthető, az esetek egy részében előzetes (neoadjuváns) onkológiai, illetve végbélrák esetén előzetes kombinált (onkológiai + sugárterápiás) kezeléssel operálhatóvá tehető. Ha áttét is kialakult, ám az a májból és/vagy a tüdőből – az elsődleges vastagbéltumorral egyetemben – sebészileg eltávolítható, s ezzel a beteg szervezete teljesen daganatmentessé tehető, a műtét még mindig szóba jöhet, s lehet gyógyító (kuratív) célú.

Abban az esetben, ha a daganat, illetve az áttét(ek) sebészi kimetszésére nincs mód, s nem reális a műthetőség elérése, az onkológiai kezelések célja a daganatos folyamat visszaszorítása, kordában tartása, az életkilátások javítása, az életminőségnek a lehetőségekhez képest minél hosszabb távon való megőrzése. Az onkológiában az egyik legszélesebb terápiás paletta – hagyományos kemoterápiák és célzott kezelések révén – a vastagbélrák kezelésében áll rendelkezésre, így a terápiák megfelelő ütemezésével, szükség szerinti gyógyszerváltásokkal a betegség éveken át uralható lehet. A szó szoros értelmében ekkor a vastagbélrák már nem gyógyítható, a reális cél az, hogy azt olyan krónikus kórrá szelídítsék, amellyel hosszabb távon is együtt tud élni a beteg (hasonlóan például azokhoz a tüdő- vagy szívbetegségekhez, cukorbetegséghez, amelyek szintén gyógyíthatatlanok, viszont kezelhetők).

További fontos válaszok a témában:
Milyen gyógyulási, túlélési statisztikai adatok ismertek vastagbélrákban?
Vastagbélrákos betegként mi jelezheti előre a gyógyulási esélyeimet?
Vastagbélrákom van: meddig fogok élni?

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top