Vastagbélrákos betegeknél mi jelezheti előre a gyógyulási esélyeket?

Prognosztikai faktorok azok a daganatot jellemző értékek, amelyekből következtetni lehet a betegség viselkedésére.

A leletből a daganatos betegség kockázataira, kilátásaira vonatkozóan számos információ nyerhető. Az egyik legfontosabb adat a daganat TNM (tumorméret, nyirokcsomó-érintettség, távoli áttétek) osztályozása és I-től IV-ig terjedő stádiumbeosztása. Ezen fő ismérvek mellett számos további tényezőt is vizsgálnak egyrészt a kockázatok felmérése, másrészt a leghatékonyabb terápiás eljárás kiválasztása érdekében.

A grade érték a tumor agresszivitására utal. Azt jelzi, hogy a ráksejtek mennyire jól körülhatároltak (differenciáltak). A grade értéke 1-4 között változhat. Vastagbéltumor esetén akkor alacsonyabb a grade értéke, minél inkább mirigyszerű struktúrákból tevődik össze a daganat, illetve annál magasabb, minél kevésbé azonosíthatók ezek a szabályos struktúrák.

Tovább árnyalja a tumor biológiai jellemzőit a Ki-67 érték, amely a tumorban osztódásban lévő sejtek arányát jelzi; annál kedvezőbb, minél alacsonyabb az értéke. Ugyancsak vizsgálni szokták a p53 (tumorgátló antigén fehérje) értékét. A p53 a sejtciklus szabályozásának egyik kulcspontja, amely szerepet játszik a programozott sejthalálban, a genom (a szervezet teljes örökítő információja) károsodásának helyreállításában. A p53 funkciójának károsodása, a p53 gén megváltozása rosszabb prognosztikai jel, tehát kockázatosabb betegséget jelez. Ennek a károsodásnak a mértékét mutatja a p53 pozitivitás a szövettani leletben. Ebből következően pedig a „p53 negatív” daganat utal tehát jobb kórjóslatra.

Önmagában egy-egy prognosztikai faktor sohasem határozza meg a beteg sorsát, ezekből az értékekből önmagukban nem lehet következtetéseket levonni. A kilátásokat számos további biológiai és molekuláris tényező, a beteg általános fizikai és lelki állapota, a tumor kezelésekre adott válaszreakciói, a mellékhatások tolerálhatósága, a kísérőbetegségek is befolyásolják.

További fontos válaszok a témában:
Vastagbélrákot találtak nálam: meggyógyulhatok?
Milyen gyógyulási, túlélési statisztikai adatok ismertek vastagbélrákban?
Vastagbélrákom van, meddig fogok élni?

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top