Veserák: célzott terápiák a jobbulásért

A veserákra is igaz, hogy a felépülésre akkor a legnagyobb az esély, ha a tumort idejében felfedezték, s azt sebészi úton azelőtt el tudják távolítani, hogy a rák szétterjedne. Az áttétes veserák kezelésére korábban nagyon korlátozott lehetőségek voltak. A kutatók mára több módszert is kifejlesztettek, amelyekkel egyes veserákok a korábbinál hosszabb időn át kordában tarthatók.

Az előrehaladott és áttétes veserák esetében a műtét sok esetben azért nem kivitelezhető, mivel a daganat már összekapaszkodott a környező szervekkel, illetve a daganatsejtek a szervezetben szétszóródtak, azaz fizikai úton nem lehetséges úgy a tumor kiemelése mint akkor, amikor még jól körülhatárolható. Az ilyen, előrehaladott stádiumú betegek ellátásában a sebészek helyett az onkológusokon a sor, akik különféle gyógyszeres kezelésekkel megkísérlik javítani a beteg állapotát, megkisebbíteni a tumort, illetve minél tovább akadályozni azt, hogy a daganat tovább növekedjen, s a beteg állapota romoljon.

Szisztémás és célzott gyógyszeres kezelés

A terápiáknak alapvetően két típusát különböztethetjük meg: a hagyományos immunterápiás és kemoterápiás kezelést, valamint a célzott daganatellenes terápiákat.

A szisztémás kemoterápia azt jelenti, hogy a gyógyszerek az egész szervezetre hatnak. Előrehaladott veserák esetén a terápia az esetek 10-15 százalékában hoz eredményt azzal, hogy lassítja a tumor növekedését, s hónapokkal, esetenként 1-2 évvel meghosszabbítja azon betegek életét, akiknek a szervezetükben lévő daganat reagál a beadott gyógyszerekre.

A célzott daganatellenes terápia keretében a beteg olyan  gyógyszereket kap, amelyek kevésbé a teljes szervezetre mintsem célzottan a daganatra fejtik ki hatásukat, ebből adódóan kedvező esetben hatékonyabbak lehetnek, a betegek életét kevesebb mellékhatás nehezíti, a kezelés kevésbé terheli meg a pácienst.

A célzott kezelések hatására a daganatok mérete jelentősen csökkenhet, esetenként a tumor el is tűnhet (tumornekrózis). A célzott terápiák a betegek túlélését meghosszabbítják, s mivel kevesebb a mellékhatásuk, így jobb életminőséget is képesek biztosítani.

Infúzió és tabletták

Ma már többféle célzott daganatellenes gyógyszer érhető el Magyarországon is a betegek számára.

Az egyik készítmény az egyes előrehaladott vastag- és végbélrákokban, tüdőrákban és emlőrákban is alkalmazott tumoros érképződést (angiogenezis) gátló gyógyszer, amely a kóros erek sorvasztásával gátolja a daganat fejlődését. Egy másik terápia más pontokon is támadja a tumort: hatásának lényege, hogy célzottan a rákos sejtek növekedését fokozó, onkogén növekedési faktorokat gátolja, együttesen akadályozva ezzel a rákos sejtek szaporodását, valamint a daganat vérellátást biztosító erek képződését, emellett újra beindítja a programozott sejthalált (apoptózis).

Kémiai szempontból a célzott daganatterápiák két alapvető csoportba oszthatóak: fehérje természetű, szakszóval monoklonális ellenanyagok, valamint kismolekulájú kinázgátlók. Az előbbieket infúziós formában, az utóbbi, kismolekulájú kinázgátlókat szájon át bevehető tabletta, kapszula formájában alkalmazzák.

A célzott terápiás készítményeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza: vannak, amelyek a klinikai gyakorlatban rutinszerűen elérhetők, más készítmény finanszírozásához az OEP méltányossági eljárás útján beszerezhető engedélye szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Veserákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top