Hogyan készülhetek fel a műtéti altatásra?

Az emlőműtét nem érint létfontosságú szervet, az emlőműtét alatti altatás aneszteziológiai szempontból az esetek jelentős részében rutin eljárásnak tekinthető.

A helyzetet a beteg rosszabb általános állapota – idős kor, szívbetegség, tüdőbetegség, korábbi műtétek szövődményei – bonyolíthatja, illetve a hosszabb ideig tartó emlő-helyreállító műtétek jelenthetnek nagyobb kihívást aneszteziológiai szempontból. Az operáció előtt a kórházi osztály részletes információkat nyújt írásban a betegnek. Az altatás előtt az aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) konzultál a beteggel, ekkorra érdemes minden felmerülő kérdést összegyűjteni, feljegyezni.

Műtétre készülve már a kórházi befekvés előtt érdemes megfogadni néhány javaslatot. Mindenekelőtt abba kell hagyni a dohányzást. Ha a beteg cigarettázik is, az operáció előtti napokban nem tanácsos rágyújtani. A dohányzás egyrészt a vér oxigénszállító képességének csökkenése, másrészt a nyálkahártya kiszáradása miatt növeli az altatással összefüggő mellékhatások kockázatát. Az alkoholfogyasztást ugyancsak mellőzni kell. A rossz fogak növelik a fertőzésveszélyt, s könnyebben kimozdulnak a lélegeztetéshez használt cső (tubus) behelyezésekor, ezért ha még van rá idő, ajánlott rendbe tetetni a fogakat.

Egyeztetni kell az aneszteziológussal, hogy a szokásosan szedett gyógyszerek közül a műtét előtt melyeket kell bevenni és melyeket kell kihagyni. Közvetlenül a műtét előtt nem szabad enni és inni. A sürgősségi eseteket leszámítva műtéti altatás üres gyomorral történik, ellenkező esetben ugyanis az operáció alatt a gyomortartalom visszakerülhet a torokba, ahonnan a légcsövön keresztül a tüdőbe juthat, ez pedig súlyos szövődményekkel járhat. Általában az altatás előtt 6 órával már nem szabad szilárd ételt enni, a beavatkozás előtt 2 órával pedig már folyadékot sem szabad fogyasztani, a folyadékpótlásra infúziót kötnek be. Az általános műtét előtti teendőkön túl az emlőoperáció előkészítésére speciális szakmai előírások is vonatkoznak, ezeket a kórházban részletesen ismertetik szóban és írásban is.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top