Átttétes tüdődaganat, gyors állapotromlás

Édesapám 50 éves, aki világ életében egy dolgos, munkaszerető, családszerető, sajnos aktív dohányos. Az utóbbi egy évben egyre fáradékonyabb lett, de nem fordítottunk nagy hangsúlyt ennek, mert előtte is előfordult, hogy délutánonként aludt egyet. Körülbelül 6 hete annyira elérte a betegség, és a nem szűnő hát- és gerincfájdalom, hogy végre elment a körzeti orvoshoz, aki mindenhova beutalót adott neki, csak tüdőrészlegre nem!

Érezte, hogy a tüdejénél nincs minden rendben, ezért elment tüdőszűrőre, ahol nem adták ki neki a leletet hivatkozva arra, hogy van egy folt a tüdején és ebből kifolyólag tüdőgyulladása van. Erre írtak neki fel egy erős, 7 szemes gyógyszert, de az állapota nem javult, így befektették a kórházba. Kezelték, vizsgálatokra járt, de semmi nem mutatott ki semmit, vagyis nekünk nem mondták, pedig nem hiszem el, hogy nem láttak semmit!

Folyamatosan fájt a dereka, tüdőembólia gyanús is volt. Majdnem 3 hét kórházi bennfekvés után (hétfői napon) tüdőtükrözést csináltak, ami után elmondták, hogy a két tüdőlebeny között, elég rossz helyen egy kb. 11cm-es daganat van, amit az azon a héten pénteken elvégzett tüdő CT is kimutatott. Aznap morfium tapaszt tettek rá és azóta annyit romlott az állapota, hogy tisztára el vagyunk keseredve, mert gyenge lett, csak alszik és alszik, félre beszél, eleinte lázas is volt.

Az orvos szerint muszáj ez a tapasz, mert rosszindulatú mirigysejtes daganata van, valamint a csonton és bordán lévő áttétje miatt a fájdalmát csak így lehet csökkenteni. De amíg nem tudtuk a diagnózist, egész jól megvolt a tapasz nélkül, akkor most miért kell neki ennyire ez a tapasz? Persze megvoltak a fájdalmai, de a tapasz fennléte alatt is panaszkodik fájdalomra, pedig 50-es tapasszal kezdték a fájdalomcsillapítást. Nem vagyunk kibékülve ezzel a tapasszal, nem lehet vele sokszor normálisan kommunikálni, alig tudjuk felkölteni!

Az áttétből biopszia segítségével szövettant akartak venni, de állítólag a 4 cm-es áttétet ultrahang segítségével nem látták pontosan, így nem végezték el, és kértek neki egy CT-s biopszia vizsgálatot. Mi lehet az oka, hogy abból is szeretnének szövettant levenni, miért nem látták normálisan az áttétet?!

Nem értem: egy 11 cm-es daganatot, ami az orvosok szerint nem új keletű eddig (bent töltött 2-3 hét alatt) hogy nem vettek észre?!

Nagyon meg vagyunk törve, persze előtte próbáljuk nem mutatni, mindent elkövetünk érte, kérdezősködünk, kutakodunk, ápoljuk, etettetjük, alternatív segítséggel támogatjuk a gyógyulását, hiszünk benne, hogy még élni fog és picit javulhat az állapota.

Nem tudom, hogy ezek alapján mik az esélyei?! Az orvosi bizottság kemoterápiás kezelést javasolt, amire vérhígítót és az ehhez még szükséges gyógyszereket már elkezdte szedni, de lehetséges, hogy másik kórházat fogunk felkeresni, mert az eddigivel nem vagyunk teljes mértékben megelégedve. A papírjai alapján dönthetnek másféle kezelésről, érdemes elvinni másik kórházba? Félek, hogy ezzel csak időt veszítünk, esetleg kezdődnek előröl a vizsgálatok? Ön mit tanácsol?

Édesapjánál valószínűleg már a tüdőszűrésen látott folt a daganat volt, de van, amikor egy daganat képe nem típusos, ezért gondolhatták tüdőgyulladásnak és adtak antibiotikumot. Leveléből nem derül ki, hogy a kórházi befekvés első 2-3 hetében milyen vizsgálatokra járt az édesapja és azok mit mutattak ki (feltételezhető, hogy például a csontáttéteket). A tüdőből vett szövettan alapján lehetett felállítani a diagnózist.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen áttétből terveztek ultrahang vezérelten biopsziát venni. Nem minden elváltozás látszik jól ultrahanggal, és ha célzott biopsziát terveznek, akkor látni kell azt is, hogy honnan vegyék az anyagot. A mostani kezelőorvostól lehetne tájékozódni arról, hogy milyen céllal tervezik ezt a szöveti mintavételt.

A daganatos betegek fájdalomcsillapításánál is általában igyekeznek megtalálni azt az egyensúlyt, amikor a beteg fájdalmai mérséklődnek/minimalizálódnak, de a fájdalomcsillapító nem okoz sok panaszt, például kábaságot, zavartságot. Ugyanakkor a zavartság és félrebeszélés miatt, főleg ha az esetleg a tapasz alkalmazásának megszüntetése után is megmarad, előrehaladott tüdőrákos betegeknél gondolni lehet agyi áttét jelenlétére is, ha pedig az agyban is ott vannak a daganatos gócok, azok nagyon súlyos idegrendszeri funkcióromlást okozhatnak függően attól, hogy az agy melyik részét érintik.

Rosszindulatú betegségeknél egyébként sajnos mindettől függetlenül is előfordulhat, hogy a beteg állapota néhány hét alatt jelentősen rosszabbodik, esetleg annyira, hogy az egyébként ajánlott daganatellenes kezelés sem kivitelezhető már, mert azt nem bírná el a beteg szervezete, s a kezelés nem adna annyi reményt a javulásra, mint amennyi kockázattal jár.

Ha indokoltnak vélik, megpróbálkozhatnak másodvélemény kérésével az orvosi leletek, papírok alapján egy másik intézményben is, lehetőleg olyan helyen, ahol egyébként is van gyakorlat tüdőrákos betegek kezelésében.

Édesapja mostani állapotában is fontos kérdés, hogy a másik helyen esetenként befekvésre van-e lehetőség, vagy ott elsősorban ambuláns módon folynak a kezelések. Esetleg érdemes lenne a háziorvosuk tanácsát is kikérni, aki mindennapi gyakorlat alapján tudhat információt adni az önök környékén elérhető ellátási lehetőségekről. A jelenlegi helyzetben a hospice szolgálatokról is mielőbb érdemes tájékozódniuk, felvenni velük a kapcsolatot.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:

Tüdőrák
Metasztázisok az agyban: a koponyában nincs helye a tumornak
Csontáttétek
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák – miért nem műthető?
Sok áttétes tüdőrák
Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top