Csontáttét gyanús emlődaganat (jelige: stagnálás?)

Nagymamámat 13 éve rosszindulatú emlődaganattal operálták, melynek adatai: 2001-ben j.o.-i mastectomia +ABD Ca.lob.inf. G2: II pT 2 NO MO ER: 70%, PR: 70% p53: neg., cerb: neg., CD 44: 20% (a műtét után hormonkezelést és sugárkezelést kapott).

Az onkológus doktornő által nyomtatott ambuláns lapon még a következő szerepel: Met oss C7950. 2013.11. Rtg-n: a jobb clavicula sternum közeli részén kb. 17 x 5 mm-es, viszonylag jól körülhatárolt, felritkult terület. A doktornő szóban nem jelentette ki, hogy egyértelműen csontáttétről van szó, így a nagymamám egyáltalán nem is veszi komolyan a helyzetet, azt hiszi, hogy „gyanakszik ugyan áttétre a doktornő, de nem biztos benne és nem is találja, így neki semmi baja”.

10 hónap után volt kontrollon, ami a következő eredménnyel zárult: a röntgen szerint a felritkult terület mérete nem változott – kollagén keresztkötés: 388-ról 467-re emelkedett (de 550-g jó) – tumormaker CEA: 0,6-ról 1,6-ra emelkedett, ami 5-ig jó, de mégiscsak megduplázódott (ugyanaz a labor mérte mindkétszer) – CA 15-3: 19,8-ról 23-ra változott, de ez is teljesen határértéken belüli. BCRL: 339- ez az érték mit takar? GFR-Epi: 53 (61-ről indult, majd 58 lett, tovább romlott).

Nagymamám minden reggel szédülésre ébred és a jobbról indul, majd vállában, hónaljában fájdalmai vannak, amelyek már a karjába, könyékig kisugároznak. Nagyon gyenge, a legkisebb aktivitástól is kimerül, hullik a haja, étvágytalan és fogyott is. Mivel „nem tud” a betegségéről, elutasította a biszfoszfonát kezelést, annak mellékhatásai miatt.

Kérdéseim a következők lennének: miért nem kaphatja meg az influenza elleni védőoltást, ha eddig minden évben kapta (most az onkológus doktornő nem javasolja)? Ezen értékek alapján stagnál az állapota, nincsen szükség kezelésre?

Csak a levelében írt értékek alapján nem lehet megmondani, hogy jelenleg van-e szükség kezelésre. Csak a laborleletek nem elegendőek ahhoz, hogy a betegséget követni lehessen, esetleg más képalkotó vizsgálatokon (mellkasröntgen, hasi UH, stb.) lehet olyan elváltozás, ami nincs a levelében, de ami miatt lehet, hogy kellene kezelés.

A met oss. rövidítés csontáttétet jelent. Ugyanakkor az jó hír, ha 10 hónap után sem változott az a csontterület a kulcscsonton, amely felvetette a röntgenkép alapján a csontáttét lehetőségét. A GFR a glomerulusfiltrációs ráta (arány), vagyis egy, a veseműködésre utaló érték, ami a vese-erek meszesedésével, más okból való rosszabb keringésével csökkenhet, ami a veseműködés mérsékelt beszűkülését mutathatja.

A levele adatai alapján nem mondható meg, hogy mitől merül ki és mitől szédül a nagymamája, mitől hullik a haja, s mi okozza a jobb váll-hónalj fájdalmakat – ezeket magyarázó eltérés nem igazán van a levelében.

Az, hogy miért nem javasolják most az influenza elleni védőoltást, az onkológus doktornőtől kellene megkérdezni, illetve ez ügyben a háziorvossal is, aki a beadást feltehetően végzi, kellene egyeztetni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mastectomia utáni rekonstrukció
Mellrekonstrukció TB támogatással
Mell amputáció utáni korrekció
Mellrák: mire számíthatok?
Elutasított Herceptin kezelés
Emlőrák: hormontabletták különbsége
Emlőműtét utáni hormonkezelés

Kontroll emlőműtét után 2.

Kontroll emlőműtét után
Emlőrák: elegendő a kontroll?

Csontizotóp vizsgálat mellrákműtét után
Kontrollvizsgálatok emlőrákban
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top