CT leletmagyarázat: centrális tüdődaganat

CT lelet értelmezésében szeretnék segítséget kérni Önöktől. A szöveg a következő:

„A pajzsmirigy mk. lebenye kp. fokban megnagyobbodott, inhomogen halmozású, benne 5-10 mm-es, a bal alsó pólusban egy 20 mm-es hypodens góc van. A trachea jobbra dislocált, bal oldalon mérsékelten comprimált. A felső mediastinumban 5-7 mm-es, a kp. mediastinumban 10-12 mm-es megnagyobbodott nyirokcsomók láthatók. A jobb hilusban 12 mm-es nyirokcsomó van. A bal hilusban az art. pulmonalist közrefogó 46×42 mm-es hypodens lágyrészképlet látható, ami szűkíti a felsőlebeny hörgőt és a felsőlebenyi vena pulmonalist mérsékelten comprimalja.

Az ér környezetében több 12 mm-es megnagyobbodott nyirokcsomó látható. A tüdőparenchymában bal oldalon S2-ben 17 mm-es inhomogen köteges góc látható. S2-3 határán kezdődő atelectasia. S3-ban 7, S6-ban 9 és 5, S5-ben 2, S8-ban 3 mm-es nodularis képlet van. Jobb oldalon S4-ben egy 8 és 3 mm-es, elszórtan a parenchymában pedig több 2 mm-es, S10-ben 25×18 mm-es nodularis elváltozás látható.

Pleuralis folyadék nem ábrázolódik.
A jobb mellékvesében 20×10 és 23×15 mm-es hypodens képlet van. A bal mellékveseszárak kiszélesedtek. Az ábrázolt felhasi parenchymás szervekben az artériás fázisban gócos eltérés nem látható. Az ábrázolódott csontokban CT-vel secunder folyamatra utaló eltérés nem azonosítható.”

És a vélemény:
„A bal hilusban centralis hiluselváltozás, megnagyobbodott mediastinalis és hilaris nyirokcsomók. Mk oldali tüdőparenchymában metastasisra utaló nodularis eltérések. A jobb mellékvesében térfoglaló elváltozás.”

A mellkasi CT leleten azt látták, hogy a légcső jobbra eltolódott (diszlokálódott), és bal oldalról benyomódott (komprimálódott). A gátorüreg (mediasztinum) felső részén megnagyobbodott nyirokcsomókat látnak. A mediasztinum az a terület, amely a mellkasban a két tüdő között helyezkedik el, itt van a szív, a nagyerek, itt halad át a nyelőcső, a légcső.

A bal tüdőkapuban (hilusban) a tüdőartériát (pulmonális artéria) körbefogó 46×42 mm-es gócot írnak le, amelynek CT halmozása lágyrésznek (tehát pl. nem csontnak) felel meg. Ez az elváltozás beszűkíti a felső tüdőlebenybe vezető nagyobb hörgőágat, és az odavezető pulmonalis artériát.

Szintén a bal oldalon, az S2 tüdőszegmentumban is látnak egy 17 mm-es gócot, valamint több apró kerek (noduláris), néhány mm-es képletet. Ugyanakkor a bal tüdőfélben is számos kicsiny, néhány milliméteres gócot írnak le.

A mellhártyák között (pleurálisan) nincs felszaporodott folyadék. A jobb mellékvesében leírnak két gócot, és valószínűleg a bal mellékvese is nagyobb a szokásosnál.

A csontokban nem láttak daganatáttétet (másodlagos, vagyis latinul szekunder folyamatot).

A vélemény szerint a bal tüdőkapuban van egy centrális, vagyis a mellkas középpontjához közel eső daganatos elváltozás, emellett megnagyobbodtak a gátorüregben és a tüdőkapuban (mediasztinálisan és hilárisan) a nyirokcsomók, amely áttét lehetőségét veti fel a nyirokmirigyekben. A vizsgálatot végző radiológus véleménye szerint mindkét tüdőfélben a fentebb leírt elváltozások áttétnek felelnek meg, és a jobb mellékvesében is áttétes folyamatot valószínűsít a vizsgáló orvos, tehát egy több szervre kiterjedő rákról lehet szó.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Tüdőrák
A tüdőrák fajtái és típusai
A tüdőrák kezelése: műtét és sugárkezelés
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Tüdőrák: sokkal kevesebb beteg lehetne!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdő röntgen, tüdő CT
Tüdő CT eredménye: multiplex tüdődaganat

Tüdődaganat: laphámrák, IV-es stádium
Tüdőműtét mellékhatása vagy csontáttét a gerincben?
Áttétes tüdőrák: hátralévő idő

Tüdőrák progressziója
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Mellkasfolyadék, COPD

Top