Emlődaganat, csontáttét, köhögés, fájdalmak, 43 év

Édesanyám 43 éves, melldaganatra műtötték, eltávolították az egyik mellét és a hónalj alatti áttétet. Műtét után kifutott a kemós időből, ezért egy CT vizsgálatot készítettek, hogy kell-e kezelés? Nem kellett, pedig érzett egy göböt a műtét helyénél és hátfájásra panaszkodott.

Három hónap múlva kellett visszamennünk UH ellenőrzésre, ahol kimutatták, hogy a göb, amely lassan nőtt, az daganat és a háta is arról fájhat. Egy idegsebészhez küldték, aki csak gerincsérvre kezelte három hónapig, amíg már nem bírt ülni és állni sem, mert iszonyú fájdalmat érzett a lábaiban. Egy másik orvoshoz mentünk, aki azt mondta, már késő, kezelést már nem adnak, mivel a gerincében csontáttét van és ez már elérte mindkét lábát.

Már csak feküdni tud és a vizeletet nagy erőlködéssel tudja kiadni, a széklet pedig csak hashajtókkal megy ki szintén erőlködéssel, arról nem is beszélve milyen nagy fájdalmai vannak. Hazaküldték fájdalomcsillapítókkal, ami nem használ. Száraz köhögés kezdődött el nála, a lapockáját és a vállát is nagyon fájlalja. Az volna a kérdésem, hogy ez egy áttét jele a tüdőben? Már a tüdejét is elérte? Mennyi ideje lehet még hátra?

Nagyon várom a válaszát, mert már nem bírom nézni a fájdalmat és felkészülnék meddig kell még ezt szegénykémnek elviselni.

A műtét utáni kemoterápiát és sugárkezelést csak bizonyos időn belül érdemes elkezdeni (4-6-8 hét), ekkor tekinthető adjuvánsnak a kezelés. A CT vizsgálat édesanyjánál valószínűleg akkor annak  céljából történt, hogy lássák, van-e távoli áttéte, hogy ha már adjuváns (műtét utáni kiegészítő) onkológiai kezelést nem is érdemes adni, van-e szükség esetleges áttétek miatt úgynevezett palliatív, tüneti célú kezelésre.

Daganatos betegségeknél igazolt csontáttétnél is – ha a beteg általános állapota, laboreredményei stb., ezt lehetővé teszik – szoktak indítani onkológiai kezelést (pl. kemoterápia), illetve biszfoszfonát kezelést tabletta vagy infúzió formájában, amivel pedig a csontáttétes folyamatot lehet lassítani.

Lehet, hogy a mostani széklet- és vizeletürítési nehézséget a gerincben lévő csontáttét okozza. A vizeletürítést katéter behelyezésével meg lehetne könnyíteni (illetve, ha teljesen elakad a vizelet, ez feltétlenül szükségessé is válhat). A székszorulást is okozhatja a végbél (gerincvelőből induló) beidegzésének károsodása, de lehet a székszorulás a fájdalomcsillapítók mellékhatása is.

Abba, hogy a fájdalomcsillapítók nem használnak, nem szabad belenyugodni! Ebben az esetben vagy a gyógyszeradag módosítására vagy más típusú fájdalomcsillapítók alkalmazására van szükség. Az esetek jelentős részében lehet enyhíteni a panaszokat, ha ez nem sikerült eddig, abba nem szabad beletörődni, mindaddig egyeztetni kell az orvosokkal, amíg nem megfelelő a fájdalomcsillapítás mértéke.

A száraz köhögés lehet tüdőáttét jele, de ennek biztos kimondásához képalkotó vizsgálatok (CT, mellkasröntgen, stb.) lenne szükséges. Száraz köhögés esetén, ha onkológiai kezelést nem is indítanak, tünetileg adhatnak olyan gyógyszert, amely jó esetben csökkenti ennek az ingerköhögésnek az intenzitását.

Nem tudjuk megmondani, hogy édesanyjának mennyi ideje van hátra. Leveléből nem derül ki az sem számunkra, hogy mikor történt a műtét – de a leírtak alapján az valószínűsíthető, hogy egy agresszív, gyors lefutású daganatos betegségről lehet szó, amelynél jelenleg csak tüneti terápiát (pl. fájdalomcsillapító) javasoltak.

Leveléből nem derül ki, hogy honnan és milyen szakmájú orvos „küldte haza fájdalomcsillapítókkal” az édesanyját. Remélhetőleg onkológus is látta a beteget, s mondta ki, hogy nincs lehetőség aktív onkológiai kezelésre. Onkológus vagy sugárterápiás szakember dönthet arról is, hogy a csontáttétek miatt van-e szükség (vagy van-e még lehetőség) az érintett csontszakaszok besugárzásra, s így részben a fájdalom csökkentésére, részben az idegrendszeri tünetek rosszabbodásának késleltetésére.

Mivel fiatal édesanyja elesett állapotú, érdemes lenne átgondolni azt is, hogy esetleges további állapotrosszabbodás esetén hogyan lehet számára biztosítani a megfelelő ellátást, ápolást. Ebben tanácsot kérhet édesanyja háziorvosától, tájékozódhat, hogy az Önök lakhelyén milyen házi ápolási lehetőségek vannak, van-e kijáró hospice (hoszpisz) ellátás (ahol például fájdalomcsillapításban is jártas szakemberek dolgoznak), vagy van-e olyan hospice osztály, amely fel tudja venni a beteget (ha erre igény merülne fel), s ehhez előzetesen milyen papírok, előzetes orvosi vélemények szükségesek.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Csontáttétek
Csontáttétek a daganatos betegségben
A csontáttétek kezelése is járhat mellékhatással
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák 43 évesen
Tüdő- és csontáttétes mellrák
Tüdőáttétes emlőrák CT lelete
Áttétes emlődaganat 3 év tünetmentesség után
Bizonytalanul: májáttétes, csontáttétes mellrák
Mellrák, volumenkorlát: a történet vége?
Mell amputálása, tiltakozás
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top