Leukémia, CLL 0. stádium

Gyermek onkológiai ápoló vagyok. 43 éves húgomnál véletlenül egy 2014.02. 25-i vérkép kapcsán felmerült CLL gyanúja, amit sajnos 03.24-én megerősített a patológiai lelet is, amelyet a következőképpen írtak le: CHRONIKUS LIMPHOCITÁS LEUKEMIA 46%CD5+, CD19+, CD20+, CD23+, CD38-, KAPPA+, FISH: ATM, TP 53 deléció nem igazolható.

Akkor még semmi fizikális tünete vagy panasza nem volt (sem nyirokcsomó, máj, lép rendben.) Hematológus orvos azt mondta ez még 0 stádium és nincs vele egyelőre semmi teendő.

Két hónappal később, április végén megjelent egy bab nagyságú nyirokcsomó a nyakán és a vérképe is változott: fehérvérsejt 15200-ról 15510, Neutrofil 36,4-ről 31,3, limfocita 58,3-ról 57,2, limf. abs. 8,89-ről 8,87, vvt 4.86-ról 4,25, hemoglobin 126-ról 115, hematokrit 38,3-ról 31,4, trombocita 233-ról 198 és MPV 8.40-ről 8 lett 05.19-i vérkép szerint, valamint a vas szint is alacsony.

Sok tapasztalatom van a leukémiákkal kapcsolatban, de a CLL-ról nem tudok semmit (gyerekeknél ez a típus nem jellemző). Nagyon kérem önöket, válaszoljanak: mi a teendő húgom esetében? Aggódom, mert egyre több értékben mutatkozik eltérés az utolsó laborvizsgálat szerint és a nyaki nyirokcsomó is aggaszt.

A neten keresgélve nem sok jót olvastam erről a típusról. Mit lehet tudni a kórlefolyásról és a kezelési lehetőségekről, vagy milyen tünetek, eredmények esetén van szükség orvosi ellátásra és milyen kezelési lehetőségek vannak? Csontvelő transzplantációval sem gyógyítható? (Négyen vagyunk testvérek és ha a későbbiekben szükség lenne, remélhetőleg valamelyikünk jó lehet donornak.) Tudom, hogy a csontvelő transzplantáció nem veszélytelen, de azt olvastam, ez az egyetlen lehetőség, amely a teljes gyógyuláshoz vezethet.

A krónikus lymphocitás (lymphoid) leukémia egy olyan rosszindulatú betegség, amelyben a fehérvérsejtek egy részét jelentő limfociták száma szaporodik fel kórosan. Ezek a sejtek főleg a csontvelőben termelődnek, és a limfociták a vérben mutathatók ki magasabb számban; ez az össz fehérvérsejt számot is megemeli, de a fehérvérsejteken belül a szokásos aránynál magasabb a limfociták aránya, így száma is. A betegség érinti a nyirokcsomókat és más szerveket is, elsősorban a májat és a lépet.

A CLL okozhatja a csontvelő egyéb működésének károsodását, ha a csontvelőben felszaporodnak a limfocita termelő sejtek, s ezek a többi ott képződő vérsejt termelődését visszaszorítják, emiatt például vérszegénység vagy alacsonyabb trombocitaszám alakulhat ki, melyeknél súlyosabb esetben vörösvérsejt transzfúzióra vagy trombocita pótlásra lehet szükség.

Az Ön által írt két laborvizsgálati (vérkép) eredményben nincs jelentős változás a két vérvétel között eltelt időben a fehérvérsejtszámot, limfocita arányt és limfocita számot, illetve a trombocita számot illetően, a vörösvérsejtek számában történt észrevehető csökkenés. Ez utóbbi kapcsolatban állhat az alacsonyabb vas szinttel is.

Ennek a betegségnek általában lassú a lefolyása, vannak olyan időszakok, amikor kezelés sem szükséges, csak a beteg kontrollálása. Korai stádiumban általában nem kezelik ezt a betegséget, valószínűleg ez a helyzet jelenleg a testvérénél is. Van, hogy ez a békés állapot hosszú évekig fennáll. A betegség rosszabbodhat és előrehaladottabb állapotban szükség lehet kezelésre a folyamat lassítása érdekében, ez lehet például kemoterápia vagy célzott (target) terápia. Ezeknek a szükségességét, lehetőségét, illetve az esetleges transzplantációval kapcsolatos kérdéseket azt javasoljuk, beszéljék meg testvére kezelőorvosával, aki pontosabban látja a kórelőzményt, a jelenlegi állapotot és a tendenciákat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben?!
Leukémia: hiányoznak a jellegzetes tünetek
Leukémia: a fehérvérűség lényege és típusai
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Válaszok nélkül távozunk a kórházból

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CLL leukémia
Lymphoid leukémia csúszó kezelése
Kiújult leukémia

Leukémia 60 év felett

Leukémia helyett csontrák
Csontvelőrák lehetséges kezelése
Csontvelőrák 40 évesen
Fertőzés csontvelőátültetés után
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva
Vérrák 18 évesen, vérátömlesztés?
ALL leukémia kezelése
Rák és őssejtek
Leukémia és gyermeknemzés
Leukémia, leállított kezelés

Top