Magas trombocitaszám, gyógyszer, de mi a betegség?

Egy komoly problémával fordulok Önhöz és a segítségét szeretném kérni. „Sajnos” nem vagyok hozzáértő az orvosi problémákhoz, most viszont a mi családunkban is felmerült a baj. Anyukám párjánál egy vérvétel során kimutatták a nagyon magas trombocita értéket, egyik alkalommal 1400 körül volt, a következő alkalommal pedig már 1500 körül, ha jól tudom. Szóval többszöröse a megengedett sávnak.

Az orvos elküldte csontvelő vizsgálatra (mellkascsontból vették a mintát), az eredményből annyi derült ki csupán, hogy „károsodott csontvelő minta”. Azt mondta az orvos, hogy újabb vizsgálatot kell végezni, mely során (nem tudom pontosan) a combcsont környékéről vesznek ezúttal a csontból mintát. Viszont a miskolci kórházban nem volt ehhez sajnos megfelelő tű. Ezért a vizsgálat nem történt meg. Kapott egy gyógyszert, melynek tájékoztatójában láttuk, hogy daganatos megbetegedések kezelésére szolgál, ezért nagyon megijedtünk, mert ugyan decemberben volt az első vérvétel, még mindig nem tudjuk konkrétan, hogy mi a baja, az orvos sajnos még nem mondta meg.

Jelenleg szednie kell ezt a rengeteg mellékhatással járó gyógyszert, és márciusban kell újra visszamennie az orvoshoz. Tudna segíteni, hogy milyen probléma lehet anyukám párjával? Valamilyen rosszindulatú daganatos betegség vagy leukémia? Nagyon rossz érzés ez a tudatlanság és bizonytalanság.

Arra gondoltam, hogy talán nem várunk márciusig, hanem elmennénk magánorvoshoz. Ön mit gondol, megfelelő lehet inkább magánorvost felkeresni? Egyáltalán milyen orvost kell keresnem, aki el tud végezni ilyen vizsgálatot? Nagyon tanácstalan vagyok, viszont minél hamarabb szeretnénk tudni a pontos diagnózist anyukám párjáról.

Családtagjuk valószínűleg nemcsak gyógyszert kapott, hanem olyan orvosi dokumentációt (például zárójelentést vagy ambuláns lapot), amely tartalmazza a betegségét, s azt is, hogy milyen kezelést és miért javasoltak. Ezeket a dokumentumokat kellene először áttekinteni, s értelmezésükhöz például a beteget ismerő háziorvos segítségét kérni.

Mielőtt második orvoshoz fordulnának, kérdéseikkel érdemes lehet felkeresni kontrollvizsgálat és megbeszélés céljából azt az orvost is, aki a daganatellenes gyógyszert felírta és rendelte. A kapott gyógyszer betegtájékoztatójából, amelyen a számos mellékhatást is találták, az is mindig leírásra kerül, hogy milyen betegségekben szokták alkalmazni, tehát ilyen szempontot figyelembe véve, és elolvasva ezt a papírt, szintén többet tudhatnak a betegségről.

Természetesen nem elképzelhetetlen, hogy az adott gyógyszert többféle daganatos betegségben is alkalmazzák, és ezért ebből pontos diagnózisra esetleg nem lehet következtetni, de szóba jöhető betegségcsoportra igen.

Amennyiben a trombocita érték valóban többszöröse a normálisnak, azt okozhatja az, hogy a csontvelőben (a csontok belsejében lévő szivacsos állományban) a trombocitát termelő sejtek daganatosan átalakultak, és kontrollálatlanul, nagy számban termelik a vérlemezkéket (trombocitákat), ezzel megváltoztatva a vér összetételét, illetve bizonyos esetekben a csontvelőben „elterjeszkedve” kiszoríthatják az egyéb vérsejteket (pl. fehérvérsejt, vörösvérsejt) termelő csontvelői sejteket, s ezáltal okoznak károsodást a szervezetben.

Valószínű, hogy a tervezett és elmaradt vizsgálatot, ha ennyire speciális eszköz (tű) kell hozzá, nem végzik magánrendelésen.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
A leukémia nemcsak a gyerekek betegsége
Hematológia: az őssejt-transzplantáció gyakorlata
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?
Leukémia: a fehérvérűség lényege és típusai
Leukémia: hiányoznak a jellegzetes tünetek
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Válaszok nélkül távozunk a kórházból

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontvelőrák: kemoterápia, fájdalmak
Csontvelőrák gyanúja
Csontvelőrák: arzén és A-vitamin?
Lymphoid leukémia csúszó kezelése
Kiújult leukémia
Leukémia 60 év felett

Leukémia helyett csontrák
Csontvelőrák lehetséges kezelése
Csontvelőrák 40 évesen
Fertőzés csontvelőátültetés után
Csontvelő-átültetés utáni lehetőségek
Csontvelő-átültetés utáni kezelés
Leukémia, leállított kezelés
Allogén transzplantációs-kockázat
Csontvelőre várva 8 évesen
Donorra várva
Vérrák 18 évesen, vérátömlesztés?
ALL leukémia kezelése
Rák és őssejtek
Leukémia és gyermeknemzés
Leukémia, leállított kezelés

Top