Mellműtét, nyirokcsomó áttét, PET-CT eredménye

3 hónapja műtöttek, daganatot távolítottak el a mellemből, illetve a hónalji nyirokcsomókat is ki kellett venni, mert az őrszem nyirokcsomóban volt egy 3 mm-es áttétem. Nem tudni, hogy 4 vagy 6 kemoterápiát kapok, a CT eredménytől függ.

Múlt héten megtörtént a PET-CT vizsgálat. Ma jött meg az eredmény, kérem legyen szíves megmagyarázni mi mit jelent. Van valami baj?

A jobb emlőben sector excisio, a jobb axilliában block dissectio utáni állapot figyelhető meg, mérsékelt farmakon-felvételű köteges struktúrákkal. Az emlőkben kórjelző, körülírt FDG halmozás nem detektálható. Az axillaris, mellkasfali, mediastino-hilaris, supraclavicularis és nyaki régiókban megnagyobbodott, illetve tracert akkumuláló nyirokcsomó nem azonosítható. Mindkét tüdőcsúcsban látható néhány apró, nem dúsító pleuralis adhaesio. A tüdőkben FDG-t halmozó gócos vagy infiltratív eltérés nem ábrázolódik.

A kissé tömegesebb májban, a hilus szomszédságában egy 1,5 cm-es fotodeficinens cysta van. Intrahepaticusan farmakont dúsító góc nem differenciálható. A lép, a pancreas és a mellékvesék eltérés nélkül. A vesékben és hólyagokban normál kiválasztásnak megfelelő aktivitás észlelhető. Az infradiaphragmaticus nyirokrégiókban megnagyobbodott, illetve tracert akkumuláló lymphoglandula nem azonosítható. A leképzett csontokban focalis radiofarmokon akkumuláció nem regisztrálható.

A PET CT leleten nem került leírásra olyan góc, amely áttétre utalna, nincs rosszindulatú daganatra utaló FDG halmozás. (Az FDG az a cukor jellegű jelölőanyag, amelyet a PET vizsgálatnál használnak, más néven hívják az ilyen jelölőanyagokat angol szóval tracer-nek is.)

Az emlőkben kötegeket írnak le, amely kissé fokozottabban felveszi a jelölőanyagot, de daganatra utaló (kórjelző) FDG halmozás nincs az emlőkben, sem az emlő környéki (hónalji, mellkasfali-gátorüregi, hilusi, illetve a kulcscsont fölötti nyirokcsomókban). A májkapu közelében (ahol az epehólyag van és a nagyerek belépnek a májba) cisztát (folyadékkal telt jóindulatú képlet) írnak le, de daganatra jellemző farmakon felvételű májgóc nem ábrázolódott. A rekesz alatti (infradiaphragmaticus) nyirokcsomókban sem láttak áttétre jellemző dúsítást.

A PET-ben és a CT-ben is jártas szakorvos véleménye általában a PET CT lelet utolsó néhány sorában szokott lenni, ahol összefoglalják a részletes vizsgálat után a vizsgálatot végző orvos szakvéleményét.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: PET CT finanszírozása
Mellrák, helyreállító mellműtét
Emlőmegtartó műtét után 2.

Emlőmegtartó műtét után
Mellrák kezelések sorrendje
Kiújult mellrák, sorstársak
Kiújult, áttétes mellrák

Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák bizonytalanságai
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top