Mellrák: ellentmondások a nagy dózisú C-vitaminról

Nem tudom jó helyre írom-e a kérdésemet. Az Édesanyám mellrákos és ezt a cikket találtam:

„A C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését egy amerikai kutatócsoport szerint, amelynek tagjai a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, az International Journal of Oncology idei első számában közölték megállapításaikat. A nyilvánosságra hozott kutatási eredmény alapján a C-vitamin-pótlás 98 százalékkal csökkentette a daganatok növekedéséért felelős érképző faktor, az úgynevezett VEGF szintjét. Amennyiben a jelenleg folyó humán vizsgálatok is jó eredményt hoznak, akkor a C-vitamin az egyik alappillére lehet a kemoterápiát egyre inkább felváltó célzott daganatellenes terápiának. Az amerikai kutatóintézetben végzett állatkísérletben sikerült az áttétképződést is hatékonyan gátolni. A C-vitamin nem csodaszer, ezért a klinikusok rendre felhívják a figyelmet a többi létfontosságú vitamin és mikrotápanyag komplex biztosításának fontosságára.”

E szerint a cikk szerint (ami sok helyen megjelent), az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a nagy dózisú C vitamin alkalmazását.

Ehhez képest például egy betegtájékoztató oldalon olvastam egy cikket az alternatív gyógymódokról (egy onkológus doktornő írta), miszerint nagyon káros a C vitamin használata rákos betegek esetén.

Esetleg Önöknek van információjuk a nagy dózisú C vitamin alkalmazásáról?

A médiában megjelenő onkológiával, rákkezeléssel kapcsolatos információkat mindig alaposan érdemes elolvasni, átgondolni, értékelni.

Az Ön által küldött újságcikk egy olyan amerikai újságközleményre hivatkozik, amely állatoknál alkalmazott C vitamint és ilyen eredményekre hivatkozik, nem pedig emberek bevonásával végzett (szakszóval humán), nagy esetszámú klinikai vizsgálatokra. Az Ön által küldött magyar nyelvű, a szakmai onkológiai újságot idéző cikk is csak azt mondja, hogy egy érfejlődési faktor (VEGF) szintjét csökkentette a C-vitamin állatokban, de már az sem kerül leírásra, hogy ez együtt járt-e lassabb daganatnövekedéssel vagy daganatméret-csökkenéssel az állatoknál (és még mindig nincs szó emberekről), az kerül leírásra, hogy állatkísérletekben az áttétképződés csökkent emlőrákos és melanomás állatoknál.

Azt, hogy egy kezelés hatékony-e egy betegségben, pl. onkológiai betegségben, annak egy meghatározott stádiumában sok száz, gyakran sok ezer beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján lehet kimondani, s nem egyes esetek kapcsán, egy-egy eset nem tekinthető tudományos bizonyítéknak. Ilyen humán nagy esetszámú, meggyőző bizonyítékokat adó vizsgálati eredményre a nagydózisú C-vitamin alkalmazásával kapcsolatban ez a cikk sem tudott hivatkozni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
14 pont, mielőtt vitamint, étrend-kiegészítőt vesz!
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
Az étrend-kiegészítő nem gyógyszer
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Káros is lehet a túl sok antioxidáns
Betiltott étrendkiegészítők a polcokon

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kemoterápia: Béres csepp, C vitamin
Szükség van-e vitaminokra?
Áttétes rák és C vitamin
Kemoterápia és C vitamin
Vitaminok sugárkezelés és kemoterápia alatt
Végbélpolipból hashártyadaganat: vénás C-vitamin?
Alternatív készítmények vizsgálata
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top