Mellrák, májtáttét ismeretlen eredete

Most nyáron kezdődött édesanyám története, mammográfián a mellében rosszindulatú daganatot állapítottak meg. Utólag kiderült, hogy 2 gócú és a mérete 14 mm. Végeztek nála medence és hasi CT-t, a medencén minden negatív, viszont a hasi CT-n a májon gócok ábrázolódtak. A legnagyobb 8 cm érgomolyag, a maradék 3-t (kisebbek, 4, 7 és 11 mm) rosszindulatúnak feltételezték. Utána a máj MR-en is ezt gyanították. Közben a csontszcintigráfia is negatív eredményt mutatott. A májból az érgomolyag miatt nem mertek biopsiát venni, ezért csináltattak PET CT-t, ahol szintén a 3 kisebb gócot metasztázisnak gyanították (biztosan ott se mondták ki).

Ezenkívül a PET CT intenzív halmozást a vastagbélen és a petefészek bal oldalán látott, amit megkérdőjeleztek, gyulladásnak, illetve a hónalji nyirokcsomókat reaktívnak és elváltozásnak vélték. Majd ezután, hogy kizárják az orvosok újabb daganat lehetőségét, végeztek gyomortükrözést, ami negatív lett, majd végbéltükrözést, ami tumor szempontjából szintén negatív, de találtak rajta egy krónikus fekélyes vastagbélgyulladást a bal oldalon.

Végül nőgyógyászati ultrahang vizsgálaton vett anyukám részt, amin biztosan kizárták, hogy a petefészeknél tumor lenne. A vizsgálatok közben 3 labor vizsgálat is volt, a 3. az utóbbi pár napban és minden tumormarkert kértek, de mind negatív lett, és pont a középértéken áll.

Most végül máj biopsiát kértek, amit jó (érgomolyag) és rosszindulatúnak (kisebb gócok) feltételeztek és mindkettőből mintát vesznek. (A PET CT alapján merik megbökni az érgomolyagot.) Mivel azt gondolják, nem a melldaganat szórt a májra áttétet, ha a májbiopsia bebizonyítja szintén a kisebb gócok áttétjét, kérdésem hol keressük a daganatot?

Esetleg olyan pici még, hogy a vastagbélen vizsgálat közben nem vették észre? Ezenkívül furcsáljuk, hogy semmilyen tünete nincs anyukámnak, amivel az áttétet vagy egy újabb daganatot feltételeznék, és hogy a vérkép és a tumormarkerek mind negatívak. Mit tegyünk?

A mellet a vérkép és a nyirokcsomók negatív eredménye miatt zárták ki, és vettek róla is biopsiát, aminél azt mondták nekünk, vannak benn rosszindulatú sejtek, de nem olyan agresszívak és kezdeti stádiumnak írták. Elvileg amíg a máj eredménye biztos nem lesz, addig nem kezdik meg a mell kezelését sem. Esetleg van olyan, hogy nincsen újabb daganat? De akkor, hogy alakultak ki az áttétek a májon?

Az eddigiek ismeretében nem lehet megmondani, hogy az emlőrák szóródott-e a májba, vagy más daganat következtében alakultak ki az áttétesnek látszó gócok a májban. Ez befolyásolhatja mind az elsődleges emlődaganat ellátását, mind a további kezeléseket, ezért igyekeznek az orvosok most májbiopsziával tisztázni ezt a kérdést.

Sok esetben találkozni az onkológiai gyakorlatban olyan helyzettel, amikor a beteg laborjai, még a meglehetősen részletes laborvizsgálatok sem jeleznek kóros eredményt, ugyanakkor a szervezetben már igazolhatóak áttétek. Sok áttétes beteg nem szenved tünetektől sem, tehát önmagában a tünetmentességre alapozva sem lehet az áttétes állapotról állást foglalni.

Lehetséges, hogy nincs újabb daganat (szakszóval második primer tumor), és lehet, hogy az emlőrák adott a májba áttéteket, de erről a biopszia eredménye után lehet majd többet tudni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A májáttét tünetei
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bizonytalanul: májáttétes, csontáttétes mellrák
Mellrák, volumenkorlát: a történet vége?
Mell amputálása, tiltakozás
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top