Mellrák: PET CT finanszírozása (jelige: Mary)

47 esztendős vagyok. 2003-ban rosszindulatú emlődaganattal műtöttek. Levették a jobb mellemet és a műtéttel egyidejűleg implantátumot helyeztek be. A műtétet követően kemoterápiát és sugárkezelést is kaptam. Azóta jók az eredményeim. A jobb mellem (amelybe beültették az implantátumot) alsó részén egy kb. 3 cm-es darabon azonban a műtét óta nagyon fáj.

Először csak érintésre, most azonban már melltartót sem tudok hordani annyira fáj. Mivel az MR vizsgálat negatív, nem tesznek semmit, pedig én idegen anyagot érzek, ha megnyomom a mellem.

Szeretném megtudni, hogy utólagosan finanszírozza-e a TB a PET CT-t, ha esetleg pozitív lesz az eredmény és én előre finanszírozom? Mivel ösztogén érzékeny volt a daganatom, Zitazóniumot szedtem és Tryptorelin injekciót kaptam. Tavaly befejezték a kezelést. Azóta folyamatosan P3-as a cytológiám. Atrophiát állapítottak meg. Szeretném megtudni, hogy hormonkezelésen kívül, van-e valamilyen kezelés, amely hatásos lehet?

A PET vizsgálatok finanszírozását egy úgynevezett PET bizottság dönti el, ahova annak az orvosnak kell a beteg egészségügyi adataival kérvényt beadni, aki kezdeményezi a vizsgálatot. A PET vizsgálatot csak bizonyos betegségekben, bizonyos kérdések megválaszolására finanszírozza a társadalombiztosítás, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló források leginkább azoknál a betegeknél nyújtsanak segítséget a diagnózis felállításához, akiknél ez a legtöbb eredményhez vezethet (pl. terápiamódosítás kapcsán a kezelési eredmények javításához). Utólagos finanszírozhatóságról nincsen tudomásunk.

Az ismételt P3 citológiai eredményeknél általában kisebb nőgyógyászati műtétre, úgynevezett konizációra van lehetőség (erről számos kérdést és választ találhat, ha a honlapunkon lévő keresőmezőbe beírja, hogy P3).

A szükséges kezelésekről és beavatkozásokról a nőgyógyászával vagy az onkológusával beszélhet, esetleg érdemes lenne konzultálni azzal az orvossal, aki annak idején a műtétet elvégezte.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, helyreállító mellműtét
Emlőmegtartó műtét után 2.

Emlőmegtartó műtét után
Mellrák kezelések sorrendje
Kiújult mellrák, sorstársak
Kiújult, áttétes mellrák

Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák bizonytalanságai
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top