Melltumor kontroll CT eredmény (jelige: farkas)

Kérem, hogy az alábbi CT vizsgálat eredményét megmagyarázni szíveskedjen. Sajnos jódérzékeny vagyok, ezért kontrasztanyagot nem kaptam, így a vizsgálat korlátozott diagnosztikus értékű. Az Ön véleménye szerint, PET CT részletesebb, értékelhetőbb eredményt mutatna? Engem különösen a májban észlelt góc rémít meg. Talán a PET CT-vel jobban kimutatható, hogy ott daganat van-e.
A vizsgálat mellkas, has, kismedence kontroll CT vizsgálat. Áttétes melltumorom van, jelenleg hormonkezelést kapok.

A lelet:
Összevetve az előző vizsgálattal: jobb oldalon emlőműtét és axillaris block-dissectio utáni állapot. A szív nem nagyobb, pleuralis folyadék nincs. Intrapulmonalisan gócos eltérés nem azonosítható. A jobb emlő régiója mögött változatlan minimális vs. posztirradiációs fibrosisnak megfelelő elváltozások láthatóak. A máj nem nagyobb, benne natívan a 2/4. szegmentum határán korábban leírt, rekeszi felszín közelében elhelyezkedő hypodenz góc igen nehezen azonosítható, amennyire megítélhető, számottevően nem változott, jelenleg is kb. 0,6 cm-es. Egyéb körülírt eltérés amennyire a natív méréseken megítélhető, intrahepaticusan nem azonosítható.

Az ovariumok statusa számottevően nem változott, mindkét oldalon az ovarium cystosus szerkezetű, méretük hasonló, a jobb ovarium legnagyobb axialis átmérője 4 cm körüli, a bal ovarium legnagyobb ármérője 4,5 cm-es. Az uterus nem nagyobb, anteflektált. A húgyhólyag kevéssé telt. A jobb oldali sacrum massa lateralisában és mellette az os ileiben lévő inhomogén, részben scleroticus terület kiterjedése számottevő változást nem mutat. Új csontszerkezeti eltérés a vizsgált régiókban nem jelent meg.

Vélemény:
Összevetve az előző vizsgálattal, számottevő változás a státusban nem látható. Jobb oldalon emlőműtét utáni állapot. A mellkasi régióban egyértelmű disszeminációra utaló eltérés nem azonosítható. A máj 2. szegmentumában lévő góc nehezen azonosítható, feltehetően számottevően nem változott. Új ossealis eltérés nem jelent meg. Az ovariumok státusa változatlan. A natív vizsgálat jelentősen korlátozott diagnosztikus értékű.

Leírják a felvétel leletezésekor a korábbi jobb oldali mellműtétet és a hónalji (axillaris) nyirokcsomó eltávolítást (blokk-disszekció). Nem látható mellhártyai (pleuralis) folyadék. A tüdőben (intrapulmonálisan) nem láttak gócot (ami felvethetné áttét eshetőségét). A posztirradiációs fibrózis a sugárkezelés után kialakuló kötőszövet felszaporodás.

A májban leírnak egy gócot, amely – ahogy írják – bizonytalanul azonosítható. Az ováriumok a petefészkek, az uterus a méh, mely utóbbi előrefelé hajlik (a legtöbb nőnél hátrafelé, de ennek a daganatos betegség szempontjából nincs jelentősége).

A sacrum (szakrum) a gerincoszlopnak a keresztcsonti része, ezen összecsontosodott csigolyáknak a gerincoszlop középvonalától oldalra (laterál irányba) eső tömegesebb része, az os ilei a csípőcsont (a medencét alkotó egyik csont, ahova a combcsont feje is kapcsolódik) – ezen a két csontterületen szklerotikus, vagyis fokozott a mésztartalom, de a korábbihoz képest ez nem mutat változást. (A vizsgálatnem tudja megmondani, hogy ez egy ártalmatlan csont ásványi anyag felszaporodás vagy esetleg csontáttét, de az, hogy nem változott az utóbbi vizsgálathoz képest, azt jelenti az orvosnak, hogy valószínűleg nem daganatos, ezért terjedésre általában hajlamos folyamatról van szó.)

Ezen CT vizsgálat eredményét korábbi vizsgálat eredményéhez hasonlították, s ez az összefoglaló véleményben is tükröződik. Nem láttak változás az előző vizsgálathoz képest. Az, hogy a mellkasi régióban nem látható dissemináció, azt jelenti, hogy nincs arra utaló jel, hogy a daganat a mellkasüregben terjedne (áttétet képezne, szóródna, vagyis szakszóval disszeminálódna).

Kontrasztanyagos vizsgálat nélkül a máj értékelése nem teljesen volt elvégezhető, de a nativ vizsgálaton nem láttak új gócot a korábban leírt egy góchoz képest – amiről nem lehet nyilatkozni valószínűleg, hogy ez ciszta vagy valamilyen áttétes góc. Az mindenesetre jó hír, hogy nincsenek új gócok, s a korábbi vizsgálathoz képest valószínűleg ez a góc sem nőtt.

Az Ön által kérdezett PET vizsgálat funkcionális vizsgálat, leegyszerűsítve azon alapul, hogy a szervezetben lévő gócokban vizsgálja azt, hogy milyen intenzív a góc anyagcseréje (pl. cukorfelvétele), s mivel a rosszindulatú daganatok anyagcseréje fokozott, a rosszindulatú daganatnál fokozott halmozás jelentkezhet az esetek egy részében. (Vannak a PET jelzőanyagot nem halmozó, mégis rosszindulatú gócok is, ennek a vizsgálatnak sem 100%-os az értéke.)

Ahhoz, hogy egy góc fokozott anyagcseréjét értékelni lehessen, a gócnak elég nagy méretűnek kell lenni, ez a 6 mm-esnek leírt góc határeset (elég kicsiny). Azt, hogy egyébként az Ön daganatos alapbetegsége miatt szükséges-e további kontroll vizsgálat a májról, s ez PET CT-e vagy valami más, azt onkológusával lenne célszerű megbeszélni, aki az Ön teljes betegségfolyamatát, korábbi leleteit is ismeri.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Csontfájdalmak sajátos kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bénító hátfájás mellrák után
Csontáttétes mellrák
Emlődaganat, csontáttét, köhögés, fájdalmak, 43 év
Mellrák 43 évesen
Tüdő- és csontáttétes mellrák
Tüdőáttétes emlőrák CT lelete
Áttétes emlődaganat 3 év tünetmentesség után
Bizonytalanul: májáttétes, csontáttétes mellrák
Mellrák, volumenkorlát: a történet vége?
Mell amputálása, tiltakozás
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top