Tüdődaganatok (áttétek?) CT és szövettani lelete (jelige: ct-histológia)

Mellkas CT, illetve szövettan magyarázatát szeretném kérni, hogy mire számíthatok, hány százalék esélyem van a gyógyulásra, (esetleg átlagosan mennyi időm lehet hátra) vagy önök milyen kezelést javasolnának? Műtéti lehetőség szóba jöhet-e? Illetve kíváncsi vagyok, hogy mit jelentenek ezek a rövidítések, mint Ki-67:25%, PR.., ER.., GATA3, TTF1.., HER2, 4B5:3+pozitív…

Mellkas CT eredménye: jobb VI-os szegmentumban dorsalisan 25 mm-es néhány nyúlványt is tartalmazó góc, ami nyúlványaival a pleurát is eléri, ennek közelében 5 és 7 mm-es kerek góc is látszik. A jobb hilus mögött 12 mm-es kerek lézió, mellkasi folyadékgyülem nincs, mediastinum képletei között, és a jobb hilusban néhány kisebb 13 mm-es nycs.

Primer tüdődaganat, ill. metastatikus elváltozás lehetősége merül fel, mediastinális lymphadenopathia. IV stádium emlőcarcinoma.

Szövettan: mikroszkóposan a szövethenger széli részén néhány látótérnyi területen tüdőszövet részlet azonosítható, egyébként kötőszövetes stromán belül infiltratív daganatszövet található, ahol kuboidalis hámsejtek mutatkoznak. A sejtmagok közepes fokú magatypiát mutatnak viszonylag nagyszámú osztódó alakkal. A tumorsejtek részben trabekulákat képeznek, vagy szigetekbe rendeződnek, helyenként tubulus-szerű differenciáció is feltűnik. GATA3 antitesttel a daganatsejtek intenzív pozitív reakciót mutatnak. A TTF1 antitesttel csupán csak a tüdőszövetben látható pozitív reakció, a daganatsejtek teljesen negatívak. ER status 8. A daganatsejtek gyakorlatilag 100%-ában látható erős magreakció PgRstatus 5. A daganatsejtek mintegy 20%-ában látható közepes intenzitású magreakció. HER 2 4B5: +++ Ki-67:25%

Mindezek tekintetében kérem szíves őszinte válaszát, akár jó, akár rossz! A hitegetésből elég volt, jogom van tudni, hogy mire számíthatok, mert csak így tudok továbblépni, és felkészülni.

A CT eredményben azt írták le, hogy a tüdőben, illetve a mediasztinumban (gátorüregben) látható képletek lehetnek elsődleges tüdődaganatok és annak áttétei, de a lelet véleményezése alapján felmerül az is, hogy valamilyen más daganat adott áttétet a tüdőbe.

A CT lelet és a szövettan közé beszúrt „IV. stádiumú emlőcarcinoma” (emlőrák) szövegrész nem egyértelmű, hogy hova tartozik.

Levele és a beküldött szövettan  alapján azt feltételezzük, hogy Önnél szöveti mintavétel és szövettani vizsgálat történt a tüdőben lévő egyik gócból. A leletben a szövettani feldolgozás során végzett immunhisztokémiai vizsgálatok megnevezései állnak, amelyeket azért végeztek valószínűleg, hogy megmondhassák, hogy mi lehet az elsődleges (primer) daganat.

Az ER az ösztrogén receptor, amelynek pozitivitása a vizsgált ráksejtekben elsősorban az emlőrákok egy részére jellemző. A PgR a prosztaglandin receptor rövidítése, ami szintén a ráksejtekben lévő receptor, és ez is elsősorban emlőrákokra jellemző. A HER2-t immunhisztokémiai vizsgálattal értékelve +++, vagyis erős pozitivitást észleltek. HER2 receptor többféle daganatban lehet, például emlőrákokban, gyomorrákokban. Ennek a szövettani leletnek a végén nagy valószínűséggel írtak egy véleményt, hogy az elvégzett vizsgálatok alapján a szövettant értékelő patológus milyen daganatra gondol, ez hiányzik az Ön leveléből, de Ön számára fontos információt tartalmazhat a diagnózis vonatkozásában.

Az, hogy egy több gócban jelentkezett (szétszóródott állapotú, szakszóval valószínűleg IV. stádiumú) rosszindulatú betegségben mi az elsődleges daganat (primer tumor), vagyis honnan szóródik a betegség, okozva az áttéteket, azért fontos tudni, mert ez alapvetően befolyásolja azt, hogy milyen kezelést lehet, illetve érdemes alkalmazni, s milyenek az életkilátások.

Leveléből nem derül ki egyértelműen, hogy mi az Ön betegsége, ezért a túlélési esélyekre vonatkozó kérdésére sem tudunk választ adni. Általánosságban az mondható, hogy a többszörösen áttétes betegek túlélése jelentősen függ a betegség szétterjedtségétől (pl. van-e májáttét, csontáttét, agyi áttét egyéb áttét), illetve attól is, hogy a betegség hogyan reagál a javasolt onkológiai kezelésre.

Olyan helyzetben, ahol műtétileg el nem távolítható a daganatos betegség, elsősorban olyan gyógyszerek jönnek szóba, amelyek az egész szervezetet kezelik, hogy a gócokhoz eljussanak a daganatgátló anyagok, s ha már teljesen daganatmentesíteni nem is tudják a szervezet, de gátolják, lassítsák a folyamat előrehaladását, elodázzák az állapotrosszabbodást. Amennyiben Önnek elsődleges emlőrákja van és az szóródott, ez alapján a szövettan alapján a citosztatikus kezeléseken túl szóba jöhet HER2-re ható célzott terápia (target terápia) alkalmazása (szintén infúziós kezelés formájában), bizonyos estekben pedig hormonkezelés.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlődaganat után tüdőáttét?
Tüdőáttétes melldaganat
Tüdő- és csontáttétes mellrák
Tüdőáttétes emlőrák CT lelete
Tüdőáttétes emlőrák, elutasított kezelés
Áttétes emlődaganat 3 év tünetmentesség után
Bizonytalanul: májáttétes, csontáttétes mellrák
Mellrák, volumenkorlát: a történet vége?
Mell amputálása, tiltakozás
Melldaganat, végleges szövettan
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés

Top