Tüdőrák, pet-ct: van daganat? (jelige: Maggie)

A következő PET CT lelet értelmezésében szeretnék segítséget kérni: a leképzett basalis intracranialis síkokban durva CT-morphológiai vagy halmozásbeli eltérés nem észlelhető. A nyaki erek mentén mindkét oldalon megfigyelhetőek 10 mm alatti, diszkréten aktívabb, reactívnak tartható lgl-ek. A mediastinumban az aortaív bal oldala mentén és paratrachealisan az átlagosnál több diszkrét aktivitású, 27 mm-es lágyrészképlet vsz nyirokcsomónak felel meg. Pluralis, pericardialis folyadék nem látható. A tüdőkben körülírt kóros eltérés, magas FDG-felvételű góc nem azonosítható.

Előzmények: tüdő tumor gyanúja miatt végezték a pet-ct vizsgálatot. Kizárható e a lelet alapján a daganat?

Az agyi területen (intracraniálisan, vagyis a koponyán belül) durva eltérést a CT-vel nem láttak. Ez azért lehet fontos, mert sajnos a tüdőrák hajlamos agyi áttétek képzésére.

A nyaki ereknél leírt nyirokcsomók (lymphoglandulák, rövidítve lgl) nem tűnnek daganatosnak, részben a méretük alapján, mert 10 mm alattiak, részben azért, mert csak kissé halmozzák a vizsgálathoz használt jelölőanyagot.

A két tüdő között elhelyezkedő gátorüregben (mediasztinumban) leírt képleteket a vizsgáló nyirokcsomóként valószínűsíti. A lelet szövegezéséből nem derül ki egyértelműen, hogy a több lágyrészképlet együtt 27 mm-es, vagy egyesével több, 27 mm-es képletet látnak. Utóbbi esetén felmerül annak az eshetősége, hogy ha ezek nyirokcsomók, akkor daganatosan megnagyobbodott nyirokcsomókról van szó. Viszont a tüdőben nem ábrázolódott olyan elváltozás, amely a tüdőrák gyanúját megerősíti. Ugyanakkor tudni kell azt is, ha kicsi, csak néhány mm-es a rosszindulatú elváltozás, akkor az a PET vizsgálat folyamán sem ábrázolódik.

Lehet, hogy a lelet végén van egy vélemény is, amely a PET technikában és CT technikában jártas szakember véleménye arról, hogy a leírt elváltozások álláspontja szerint minek felelnek meg.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Dohányosok az onkológiákon
Mire jó a tüdőszűrés?
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gócok a tüdő CT-n
Szoliter árnyék a tüdőben
Hangszalag és gége bénulása, tüdő CT
Tüdő CT lelet: residuumok

Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top