Vesedaganat: lehet csontáttét a fájdalmak oka? (jelige: Jancsi)

Jó kondiban lévő, 63 éves Édesapámnál két hete fedeztek fel ultrahangon egy 6×8 cm nagyságú vesedaganatot (a később készült CT-n csak 6×6 volt, és a kontrasztanyagot homogénen tartalmazta, bár elvileg azt írták, hogy a vesetokkal összenőtt). A panasza deréktáji és hasi fájdalom volt, amik általában csak tompák voltak, de néha váratlanul belehasított, és fájdalomcsillapítót is kellett bevennie, hogy nyugodtan tudjon aludni. A fájdalom miatt az amúgy igen nagy étvágya is lejjebb apadt, hullámzik, ezért sokat fogyott is az utóbbi két hónapban.

Eddig a CT-n és az ultrahangon kívül minden lelete negatív lett. Vizelet többször is, a vérnél a süllyedés volt magasabb csak legutóbb, prosztatarákszűrés negatív lett (igaz, nagyobb a prosztatája, de ezt egyelőre csak a korral hozták összefüggésbe), ahogy mellkasröntgen is.

Jelenleg laparoszkópos műtétre várunk. Az orvos a daganat nagysága ellenére ezt javasolja, mert a felvételek alapján jól körülhatárolható a daganat, elvileg könnyen kivehetik.

Jelenleg a fájdalom miatt aggódom a legjobban, ugyanis az urológus orvos azt mondta, hogy ugyan egy ekkora tumor fájhat már, de nem jellemző a vesedaganatnál, lehet, hogy más a probléma. Ő nem utalt a csontáttétre, nem is küldte el ilyen vizsgálatra, de az interneten keresgélve ilyenről gyakran írnak. Ma reggel pedig váratlanul a vállába hasított a fájdalom. Ilyen eddig nem volt. Ja, és ha nagy levegőt vesz, akkor is belehasít hasi tájékon valami.

Azt tudni kell, hogy édesapámnak (és amúgy mind az öt testvérének ugyanígy) mindig voltak ízületi és lumbágós panaszai. Már nagyon régen (évtizede?) vannak zsibbadásos kézpanaszai is, amik általában hidegben jönnek elő, vagy ha megerőlteti. Volt ilyen belehasítós panasza már a lábában is, ami nyomtalanul elmúlt. Tehát alap esetben nem aggódnék, csak a daganat miatt félek ezektől. Szóval a kérdésem, hogy ezek utalhatnak csontáttétre?

Az ultrahang és a CT felvételek közötti méretbeli különbség adódhat abból is, hogy két teljesen más elven működő képalkotó eljárásról van szó, ezért a mért adatok sem feleltethetők meg egy az egyben egymásnak.

Több és érdemi információt egy ilyen helyzetben csak a képalkotó vizsgálatok (röntgen, csontizotóp, CT, stb.) adhatnak arról, hogy van-e csontokban a daganattal összefüggésbe hozható folyamat. Ugyanakkor írta, hogy Édesapjánál történt CT vizsgálat is, igaz leveléből nem derül ki, hogy milyen területeken, vagyis hasi CT vagy hasi-kismedencei, esetleg has-kismedence-mellkasi CT. Előfordulhat, hogy a CT vizsgálatot végző szakember úgynevezett „csontablakkal” is megnézte a készült felvételeket. Ilyenkor szerepelhet egy olyan mondat a leletben, hogy „az ábrázolódott csontokon másodlagos elváltozásra (vagy szekunder elváltozásra) utaló eltérés nem látható” – vagy valamilyen hasonló megfogalmazás. A másodlagos (szekunder) elváltozás a csontáttétet jelenti ilyenkor a leleten.

A csontrendszeri panaszok egy ismert daganatos betegség esetén mindig utalhatnak csontáttétre, viszont természetesen annak a lehetősége is felmerül, hogy az évtizede meglévő ízületi és csontelváltozások (szakszóval degeneratív eltérések) okozzák a mostani panaszokat is, s ezekre a beteg a kiélezett, idegileg feszültebb, testileg-lelkileg gyengébb, a daganatműtétre várakozó helyzetben a szokásosnál is jobban figyel.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a jobbulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Metszetek és dimenziók: a CT és az MR
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák tüdőáttét, csontáttét
Reumatoid artitisz kontra világossejtes vesesejtes
Veserák, tüdőműtét
Vese UH, tumor renis
Vesedaganat, veseciszta
Vesevizsgálat: CT vagy MRI?
Veserák, veseműtét áttétek nélkül
Masszírozás veserákos betegnél
Világossejtes vesedaganat máj és tüdő áttéttel
Áttétes veserák, Sutent – 2.
Áttétes veserák, Sutent

Áttétes vesetumor, mellkasi áttét
Áttétes veserák célzott kezelés
Vesedaganat? Dúsulás a csontban
Veserák, csontáttétek 2.
Veserák: kivenni a mellékvesét is?

Veserák: veseműtét utáni kontroll CT

Májrák-vesedaganat

Májáttétes veserák kezelése
Májrák vese áttéttel
Világossejtes veserák tumormarkerei, CA 15-3
Vesetumor, műtét előtti CT

Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok
Eperák vagy veserák?
Májáttét, besárgulás, hallucinációk
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontroll UH

Top