Komplett molekuláris diagnosztikai vizsgálatok: növekvő igények

Szakmailag indokolt esetekben támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hogy egyedi méltányossági eljárás keretében – a célzott onkológiai gyógyszer kiválasztásához kötelezően előírt molekuláris diagnosztikai vizsgálatokon túl – komplett, 58 génes genetikai panelvizsgálat is történjen. Elvárják, hogy ne csak tudományos értéke legyen a leletnek, hanem a gyakorlatban is érdemi információt adjon a beteg személyre szabott kezelési tervéhez. Ez az információ lehet például egy vagy több forgalomban lévő, és a mintavétel időpontjáig a beteg kezelésében még nem alkalmazott gyógyszer esetében a hatékonyságot, vagy épp ellenkezőleg, a mintavétel időpontjában a beteg kezelésében felhasznált terápiával szembeni ellenállást (rezisztenciát) valószínűsítő molekuláris bizonyíték.

OEPA kérelemhez kell a kezelőorvos és a beteget kezelő onkológiai munkacsoport (onkoteam) javaslata, amelyet az OEP-nél a támogatási kérelmet egyedileg elbíráló szakmai grémiumnak is meggyőzőnek kell értékelnie. Hiába ugyanakkor az előzetes engedélyezési procedúra, a genetikai vizsgálatot végző szolgáltatónak csak akkor fizet az OEP, ha a vizsgálat eredménye olyan információt nyújt valamely forgalomban lévő hatóanyaggal kapcsolatban, amely érdemben befolyásolja a beteg kezelését. Ezzel is azt ösztönzik, hogy a kiterjesztett, drága vizsgálatot valóban csak akkor kezdeményezzék, ha attól nagy valószínűséggel a terápiát befolyásoló eredmény várható – ez ma egyelőre az összes daganatos esetnek igen kis része. Ha a beteg saját költségére végezteti el a komplett genetikai vizsgálatot, annak milliós nagyságrendű anyagi kockázatát önmaga viseli.

Amíg a komplett molekuláris diagnosztikára az OEP-hez 2012-ben mindössze 5 egyedi méltányossági kérelem érkezett (mindegyiket jóváhagyták), addig 2015-ben már 215 alkalommal nyújtottak be finanszírozási kérelmet (213 esetben fogadták el). A tavalyi éves mennyiséget 2016-ban már fél év alatt túlszárnyalták a kérelmezők: az OEP által a RÁKGYÓGYÍTÁS Magazinnak megküldött jelentésben erre az évre június végéig már 217 kérelem szerepel, amelyből 190 kapott pozitív elbírálást.

A kérelmekből kitűnik: önmagában nem a tumor elhelyezkedése volt a döntő abban, hogy mikor látták értelmét a kezelőorvosok és az OEP a komplett genetikai vizsgálat kezdeményezésének. Ezt támasztja alá, hogy összesen 21-féle rákban látta indokoltnak az OEP is a kiterjesztett diagnózist. A lajstromban a gyakori emlőrák, tüdőrák, vastagbél- és végbélrák vagy prosztatarák éppúgy szerepel, mint méhnyak- vagy petefészekrák, lágyrészdaganat, gyomorrák, gégerák, hasnyálmirigyrák, epehólyag- és húgyhólyagdaganat, bőrrák vagy agytumor.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top