Méhnyakrák, péniszrák, garatrák a HPV vírus miatt

HPV

A HPV vírus nemcsak a méhnyakrákkal hozható összefüggésbe, hanem más daganatokkal is, például péniszrákkal, a végbélnyílás daganataival, a fej-nyaki régió tumoraival, például garatrákkal.

Méhnyakrák esetén a humán papillómavírus (HPV) fertőzés egyik legfontosabb kockázati tényezője a szexuális érintkezés. A jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok szerint a férfi partner fontos szerepet játszik a HPV-fertőzés továbbadásában a nőpartner részére. A genitális HPV-pozitív nők heretoszexuális partnereinek akár 56 százalékánál kimutatható ki legalább egy virális HPV-altípus a partner hímvesszőjéről vett mintában. A méhnyakról a péniszre nagyobb fertőzési arányt azonosítottak, mint ellenkező irányban.

A HPV csaknem az összes méhnyakrákban kimutatható. Különösen a HPV nagy kockázatú 16-os és 18-as típusa vezethet a méhnyak laphámjának rosszindulatú (malignus) elfajulásához, aminek rosszindulatú daganat kialakulása lehet a következménye. Igazolt tény, hogy azoknál a nőknél, akiknek méhnyaki kenete HPV-re pozitívnak bizonyult, nagyobb a méhnyakrák kockázata, mint a HPV-negatív nőknél.

A HPV fertőzés nemcsak a méhnyak és a végbélnyílás (anus) rákja esetében számít kockázati tényezőnek, hanem a fej-nyaki régió laphámrákjában (SCC, squamous cell carcinoma) és különösen a garat (oropharynx) rosszindulatú daganataiban (OSCC, oropharyngeal squamous cell carcinoma).

Évek óta ismert, hogy a nagy kockázatú HPV az garat bizonyos sejtjeinek rosszindulatú elváltozását okozza, ezzel a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett a HPV e faj-nyaki tumornak is igazolt rizikófaktora. Ugyanakkor több kutatás is azt jelezte, hogy a HPV-pozitív daganatok kilátása (prognózisa) kedvezőbb, mint a HPV-negatív daganatoké (karcinómáké). A különbség talán arra vezethető vissza, hogy a HPV-pozitív tumorok jobban reagálnak a kemoterápiára és radioterápiára, noha a betegek általában előrehaladottabb stádiumban kerülnek orvoshoz.

Manapság legalább 30-40 rákkeltő HPV vírustípus ismeretes, ám a HPV 16-os altípusa a legfontosabb, mely a HPV okozta garatrákok 84−93 százalékában kimutatható. Németországi adatok szerint például a fej-nyaki rákok körülbelül 30-40 százaléka minősíthető HPV okozta formának. A számadatokban mutatkozó különbségek többféle tényezőnek lehetnek betudhatók, többek között az alkalmazott modellek és kimutatási módszerek eltérőségének – áll a Medical Online összefoglalójában.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Fertőző vírusok a daganatok hátterében

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top