Milyen közvetlen műtéti szövődmények léphetnek fel emlőoperáció után?

Fotó: Depositphotos.com

Miként minden operációnak, úgy az emlő részleges vagy teljes eltávolításának is lehetnek szövődményei, ám ezek nem alakulnak ki mindenkinél, az esetek többségében átmenetiek és jól kontrollálhatók.

Az általános, gyakoribb szövődményeket sorra véve, közvetlenül az operáció után előfordulhat vérzés, ám az jellemzően kis mértékű, nem igényel beavatkozást, mert a behelyezett műanyag cső (drén) elvezeti a vért, esetleg szükség esetén nyomókötést tehetnek a sebre. Ha a vérzés nem áll el vagy nagyobb vérömleny (hematoma) keletkezik, szükség lehet sebészi felnyitásra, hogy eltávolítsák a vérömlenyt és a vérzés forrását azonosítva azt megalvasszák (koagulálják). A sebgyógyulás természetes velejárója, hogy vért is tartalmazó savós sebváladék (seroma) keletkezik, ezt a behelyezett drén ugyancsak elvezeti, ha túl nagy a mennyisége, akkor pedig leszívják (punkció).

Minden sebészi beavatkozás után előfordulhat sebfertőzés, ennek kockázata nőhet abban az esetben, ha a sebváladék többszörös leszívására van szükség. A szövődmény szükségessé teheti a seb sebészi feltárását, kitisztítását, fertőtlenítését, illetve antibiotikum kezelést indokolhat.

Ha a műtét után a műtött területen keringési hiányosság alakul ki, az okozhat bőrelhalást, nekrózist. Ennek nagyobb a kockázata az idős, cukorbeteg, érelmeszesedéssel küzdő vagy korábban sugárkezelést kapott betegeknél. A kisebb mértékű nekrózis alatt a bőr spontán is regenerálódhat, kiterjedtebb esetben szükség lehet sebészi beavatkozásra, az elhalt részek kimetszésére és bőrpótlásra.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top