Gyomorfekély, daganat a nyombélben (jelige: SOS)

Energikus, mosolygós, életét szerető rokonom 75. évében gyomorműtéten esett át. Évek óta gyomorfekély ellen szedett gyógyszert, de miután hányt és véres széklete lett, megműtötték. A műtétet követően az orvos a nyombélnél daganatot talált, ami (ha jól értettük) kapaszkodik a belső szervekhez. A gyomorból a bélrendszerhez egy kivezető nyílást végeztek. Orvosa szerint a további műtétnek, kezelésnek nincs értelme, hazaengedték a kórházból.

Az lenne az aggódó család kérdése Önhöz: ismer-e olyan (akár kísérleti stádiumban levő) eljárást, ami megállíthatja vagy visszafordíthatja a daganat további elszaporodását? Hallottam egy ismerősömtől, hogy bizonyos melegítés hatására a rákos sejtek elpusztulnak. Létezik ilyen?

Győrben lakunk, de akárhova (Budapestre is) befeküdne szeretett családtagunk bármilyen, akár minimális esélyekkel kecsegtető eljárásra vagy kezelésre.

Leveléből az sejthető, hogy a beteget a sebész látta a kórházban. Az esetek jó részében a műtétet követően több szakemberből álló bizottság (onkológiai bizottság, onkoteam) elé kerül a beteg, ahol több szakma orvosai közösen meghatározzák a számára leginkább hasznos kezelést. Abban az esetben is, ha a folyamat a sebész véleménye szerint inoperábilis, vagyis műtéttel nem eltávolítható, sokszor lehetőség van kombinált kemoterápiás kezeléssel lassítani a daganatos folyamat terjedését.

A kezelést általánosságban korlátozhatja a beteg rossz általános állapota vagy egyéb (szív, ér, tüdő, vese, máj) kísérő betegségei. Bizonyos betegségeknél és bizonyos centrumokban helyi hőterápiával is ki lehet egészíteni a kemoterápiát, de az úgynevezett helyileg kiterjedt és áttétes gyomorrák kezelésének alapját a kemoterápia képezi, amelyet bizonyos esetekben sugárterápiával is ki lehet egészíteni.

Az Önök lakhelyén sugárforrásokkal is felszerelt nagy onkológiai centrum működik. Amennyiben eddig nem történt onkológiai konzílium, oda lenne érdemes elsősorban fordulni szakvéleményért. A daganatos betegség krónikus betegség, rendszeresen szüksége lehet a betegnek orvosi segítségre, s ezért egy, a lakhelyéhez közeli, jól felszerelt onkológiai centrumban célszerű kezelni legtöbbször a beteget. Amennyiben a lakhelyükön már történt onkológiai véleményezés, a leletekkel kérhetnek egy másik onkológiai centrumban dolgozó orvostól úgynevezett másodvéleményt.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák III. stádium
Gyomorrák túlélési esélyek

Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top