Gyomorrák adenocarcinoma, májáttét

Édesapám június elején gyomorvérzéssel került kórházba. A vérzést elállították, de az okozója mint kiderült egy daganat, mely a szövettani eredmény alapján rosszindulatú. Ezért az orvosok műtétet és teljes gyomoreltávolítást javasoltak.

A kórszövettan pontos eredménye: adenocarcinom invasivum exulcarens Grade II-III corporisvintriculi részletei. A később elvégzett CT eredményen minden eredmény pozitív, egyet kivéve: az atheria mesenterinca superior és a májhilus mellett patológiás méretű 3, 1,5, 1,8, ill. 1,4 cm-es nyirokcsomók helyezkednek el.

A műtétre szerdán kerül sor, az orvosunk azt mondta, a műtét alatt dől el, hogy a nyirokcsomókat ki tudják-e majd venni. Szeretném megkérdezni, hogy eddigi tapasztalataik alapján, vagy az erről végzett tanulmányok mennyi „esélyt adnak” édesapámnak. Mennyi a túlélési esély vagy az újbóli kiújulás esélye? Sok helyen 5 éves túlélési esélyről írnak, ennek apa esetében van-e reális esélye?

A CT-n leírt nyirokcsomók mérete, valamint a gyomor környékén történő elhelyezkedésük alapján valószínűleg daganatáttétes nyirokcsomókról van szó, s valóban a műtét során derül ki, hogy ezeket el lehet-e távolítani, illetve a gyomordaganat és a daganatos nyirokcsomók összekapaszkodnak-e más szervekkel (májjal, hasnyálmiriggyel). Emellett ekkor lesz információ arról is, hogy van-e a hashártyán áttét, ami legtöbbször „lap szerint” terjed, és ha nagyobb területet érint a hasban, többnyire csekély az eltávolíthatóság esélye.

A műtét során dől el, hogy egyáltalán meg lehet-e operálni ezt a daganatot, vagy hozzá sem lehet nyúlni sebészileg. A műtét kivitelezhetősége jelentősen befolyásolja a kiújulási, illetve túlélési esélyeket is. Édesapja általános állapota és a műtét eredménye, a szövettani lelet befolyásolhatja, hogy javasolnak-e az onkológusok műtét utáni kemoterápiás kezelést. Egy inoperábilis (műtétileg nem eltávolítható) daganat esetén a kemoterápiával, bizonyos esetekben sugárkezeléssel lehet lassítani a daganatos folyamat előrehaladását.

Tehát jelenleg még nagyon keveset tudunk a túlélési esélyekről. Az 5 év nem kórjóslat, hanem egy statisztikai viszonyítási szám. Arra szolgál, hogy a különböző daganatoknál és stádiumoknál meg lehessen mondani, hogy a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján az adott betegség adott stádiumában szenvedő betegek hány százaléka éli meg az 5 évet. A túlélési kilátásokról jelenleg édesapja esetében még becslést sem lehet adni, hiszen ehhez szükség van a fentebb jelzett információkra a betegségről.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák, szondatáplálás
Gyomorrák túlélési esélyek
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top